V Austrálii byla objevena největší rostlina na světě. Je 3× větší než Manhattan

V Austrálii byla objevena největší rostlina na světě. Je 3× větší než Manhattan
Fotografie: unsplash.com
  • Rostlina zakořenila už před 4 500 lety
  • Pokrývá přibližně 200 kilometrů čtverečních oceánské plochy
  • Vědci přišli na tento objev zcela náhodou

Vědci našli u pobřeží Austrálie největší rostlinu na světě. Je zhruba třikrát větší než Manhattan. Odborníci zjistili pomocí genetického testování, že velká podvodní louka na západě Austrálie je ve skutečnosti jedna velká rostlina. Podle předpokladů to vypadá, že rostlina zakořenila už před 4 500 lety.


Rostlina pokrývá přibližně 200 kilometrů čtverečních oceánské plochy. Tým vědců z University of Western Australia narazil na tento objev čistou náhodou. Vědci zkoumali genetický materiál rostliny známé také jako pásový plevel. Běžně se vyskytuje v některých částech podél australského pobřeží. Dohromady shromáždili a analyzovali 18 tisíc sekvencí DNA. Původně totiž jejich cílem bylo zjistit, kolik rostlin v tomto pásu roste. „Odpověď na tuto otázku nás ohromila. Byla tam totiž jen jedna rostlina,“ uvedla pro bbc.com hlavní autorka studie Jane Edgeloe.


„To je vše, jen jedna rostlina se rozrostla až 180 km daleko. To z ní dělá největší známou rostlinou na Zemi,“ dodala autorka. Rostlina vědce také překvapila svou odolností. Rostla i na místech napříč zálivem s nezvyklými podmínkami.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze