V Česku je 11 potvrzených případů opičích neštovic

V Česku je 11 potvrzených případů opičích neštovic
Fotografie: Julia Koblitz, unsplash.com
  • Během tohoto týdne byly v ČR vyšetřeny celkem 4 vzorky od 3 různých pacientů a ve všech případech metoda PCR potvrdila pozitivní nález
  • Celkem je tedy v České republice 11 laboratorně potvrzených případů opičích neštovic
  • Podle informací ECDC přes tisícovku infikovaných hlásí už Spojené království (1 351), Španělsko (1 256) a Německo (1 242)

Co se týká České republiky, 3 pozitivní vzorky od 2 pacientů nám v průběhu týdne odeslala Fakultní nemocnice Bulovka. Dále jsme dnes označili jako pozitivní vzorek od pacienta z Ústeckého kraje, informovali jsme jak Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem, tak i příslušnou Krajskou hygienickou stanici, která případ epidemiologicky dále šetří. Vyšetření vzorků a potvrzení pozitivity probíhá metodou PCR, která je spolehlivá. Již není třeba ověřovat každý vzorek elektronovým mikroskopem, což významně urychluje výsledky vyšetření,“ vysvětluje MUDr. Radomíra Limberková, vedoucí Oddělení respiračních, střevních a exantematických virových nákaz.


Epidemiologické šetření dvou případů z průběhu týdne provádí opět pražská hygienická stanice. V tuto chvíli nemá NRL hlášen příjem žádného dalšího vzorku s podezřením na opičí neštovice. Co se týká zahraničí, některé země už přesáhly tisícovku infikovaných, konkrétně se jedná o Spojené království (1 351), Španělsko (1 256) a Německo (1 242). Celkově pak bylo do 5. července v evropském regionu nahlášeno 5 949 případů opičích neštovic z 33 zemí a oblastí a z toho 5 265 je laboratorně potvrzených a zapsaných v Evropském systému dohledu (TESSy).


Mnoho hlášených případů, podle zmiňované zprávy ECDC, představují lidé ve věku 31 až 40 let (2 214/5 258 – 42 %) a naprostou většinu infikovaných tvoří muži (5 209/5 230 – 99,6 %). Většina případů se projevuje vyrážkou, kterou provází horečka, únava, bolesti svalů, zvracení, průjem, zimnice, bolest v krku nebo bolest hlavy. Dosud nejsou hlášené žádné případy úmrtí,“ shrnuje informace ze zprávy ECDC MUDr. Jan Kynčl, PhD., vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

Ve Francii ohlásila regionální zdravotní agentura jeden potvrzený případ opičích neštovic u dítěte a jeden pravděpodobný případ zjištěný mezi sourozenci tohoto dítěte. Opatření byla zajištěna Ministerstvem národního vzdělávání a rodiče žáků navštěvujících stejnou školu dostali zprávu o možném rizikovém kontaktu s nákazou,“ doplňuje o neobvyklém záchytu onemocnění doktor Kynčl.

Odborná publikace Eurosurveillance se také zabývá možnou kontaminací povrchů virem opičích neštovic. Hovoří o možnosti kontaminace povrchů v nemocničních pokojích pacientů s touto infekcí. Virus opičích neštovic byl nalezen na různých površích na pacientských pokojích. „Tato studie zjistila, že pro prevenci přenosu v domácnostech a nemocnicích je vhodná dezinfekce společných povrchů, které přicházejí do kontaktu s kůží a rukama. Ani přes vysokou kontaminaci zkoumaných povrchů ale výsledky této studie neprokázaly, že by infekce mohla vzniknout z kontaktu s těmito povrchy,“ uklidňuje doktor Kynčl.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze