WHO znovu zváží, zda opičí neštovice představují ohrožení veřejného zdraví

WHO znovu zváží, zda opičí neštovice představují ohrožení veřejného zdraví
Fotografie: unsplash.com
  • Nouzový výbor WHO se znovu sejde během příštího týdne
  • Počty nových případů opičích neštovic po celém světě stále přibývají
  • Epicentrem epidemie je v současné době Evropa, kde je zaznamenáno 80 % celosvětových případů
  • V endemických zemích jsou hlášeny rekordní počty nových případů nemoci

Vzhledem k tomu, že nové případy opičích neštovic celosvětově stále přibývají, Světová zdravotnická organizace (WHO) plánuje přehodnotit, zda propuknutí epidemie opičích neštovic představuje ohrožení veřejného zdraví po celém světě. Na konci června nouzový výbor WHO rozhodl, že nemoc nesplňuje kritéria pro takové prohlášení.


Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus chce, aby se výbor znovu sešel a zabýval se tímto problémem na základě nejnovějších údajů o vývoji epidemie. Tedros uvedl, že se výbor opět sejde v týdnu od 18. července. Možná i dříve, pokud to bude potřeba.


„Pokud jde o opičí neštovice, jsem nadále znepokojen rozsahem a šířením viru. Po celém světě bylo nyní zaznamenáno více než 6 tisíc případů v 58 zemích. Je vysoce pravděpodobné, že existují značný počet případů, které nebyly zachyceny. Současným epicentrem epidemie je Evropa, která celosvětově zaznamenává více než 80 % případů,“ uvedl generální ředitel Tedros Adhanom Ghebreyesus na nejnovějším briefingu. Podle Tedrose se nové případy objevují také v afrických zemích, které dříve virem zasaženy nebyly. V endemických zemích jsou hlášeny rekordní počty nových případů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze