Ve Švédsku byl potvrzen první případ smrtelnější varianty mpox

Ve Švédsku byl potvrzen první případ smrtelnější varianty mpox
Fotografie: unsplash.com
  • Nakažený pobýval v Africe, kde chytil mpox typu 1
  • Klad 1 má závažnější průběh nemoci a také vyšší procento úmrtí
  • Švédsko se však neobává epidemie, jelikož jde o ojedinělý případ dovezený z Afriky

Je to jen pár dní, co Africká unie vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení, jelikož se virová nemoc mpox šíří celou Afrikou. Šíří se dvě evoluční větve této nemoci – klad 1 a 2, přičemž první typ je smrtelnější a doposud se šířil pouze v Africe. Včera však Švédská agentura veřejného zdraví oznámila, že eviduje první případ této nemoci. Nakažený se dostal do kontaktu s virem v Africe, kde pobýval.

Klad 1 způsobuje stejné příznaky onemocnění jako lehčí varianta, ale je zde větší riziko úmrtí a celý průběh nemoci je závažnější. V minulém roce se mpox (dříve opičí neštovice) přenášel většinou sexuálním kontaktem, tento nový a závažnější typ se ve většině případů šíří při blízkém kontaktu s nakaženým.

Švédsko je připraveno bezpečně diagnostikovat, izolovat a léčit lidi s mpox. Skutečnost, že se pacient s mpox léčí v zemi, neovlivňuje riziko pro běžnou populaci, riziko, které Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) v současnosti považuje za velmi nízké. Brzy se očekává nové hodnocení. Příležitostné importované případy, jako je ten současný, se však mohou vyskytovat i nadále,“ uvedla agentura a dodala, že Švédsko má přístup k vakcínám i antivirotikům pro léčbu. Již dříve bylo ve Švédsku evidováno na 300 případů mpox, šlo ale o druhý klad nemoci.


Vakcíny mohou být podány jako prevence před nakažením, pokud někdo přijde do kontaktu s nemocným. Zabrání se tak šíření nákazy. Virové onemocnění mpox se vyznačuje lézemi po celém těle, které trvají 2 až 4 týdny. Nemocný trpí horečkou, bolestmi hlavy, svalů a zduřelými lymfatickými uzlinami. Virus do těla pronikne přes porušenou kůži, sliznice, ale i přes dýchací cesty. Jak uvádí WHO, mpox je možné potvrdit za pomoci PCR testů z kožních lézí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze