V Česku se objevil první případ opičích neštovic

V Česku se objevil první případ opičích neštovic
Fotografie: pixabay.com
  • Národní referenční laboratoř celkem dostala 3 vzorky od různých osob
  • Jeden z nich určila jako předběžně pozitivní
  • Nakažený je hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze
  • Všem rizikovým kontaktům bude nařízena karanténa

V České republice byl dnes potvrzen první případ opičích neštovic. První nákazu u nás potvrdil Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nakažený je hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. O první nákaze v Česku informovala televize ČT24 na Twitteru. „NRL přijala 3 vzorky od různých osob k vyšetření. Jeden z nich již určila jako předběžně pozitivní, a to metodou elektronové mikroskopie. Pro definitivní potvrzení či vyvrácení nákazy Orthopoxvirem, který způsobuje onemocnění opičími neštovicemi, je podle pravidel ECDC/WHO ještě nutné potvrdit metodou PCR nebo celogenomovou sekvenací. Definitivní výsledky tedy budou známy zřejmě příští týden,“ uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře (NRL) pro chřipku a nechřipková virová onemocnění RNDr. Helena Jiřincová.


„Vzorek jsme začali zpracovávat dnes kolem osmé hodiny ráno a výsledek byl uzavřen před jedenáctou hodinou. Následně jsme informovali příslušné lůžkové zařízení. Další dva podezřelé vzorky budeme zpracovávat v následujících hodinách,“ popsal RNDr. Daniel Krsek, vedoucí NRL pro průkaz infekčních agens elektronovou mikroskopií. „K pozitivně testované osobě lze za dodržení veškerých platných právních předpisů v oblasti ochrany osobních údajů v obecnější rovině uvést, že začátkem května s přáteli pobývala na hudebním festivalu v belgických Antverpách. Po návratu začala vnímat první nespecifické příznaky od zarudlých až slzících očí přes postupný výskyt vyšších tělesných teplot od 37,5 do 39 °C až po výsev bolestivých pupínků na pokožce připomínajících akné na určitých částech těla. Pupínky se postupně měnily v praskající puchýřky, které po prasknutí bolet přestaly,“ popsala za pražské hygieniky ředitelka MUDr. Zdeňka Shumová.

Všem rizikovým kontaktům bude nařízena karanténa. Během 21 dnů od posledního kontaktu s nemocnou osobou musí pečlivě sledovat svůj zdravotní stav. Během této doby se musí také zdržet všech sexuálních a tělesných kontaktů, nesmí darovat krev ani jiné krevní deriváty.