Počty případů opičích neštovic po celém světě stoupají

Počty případů opičích neštovic po celém světě stoupají
Fotografie: unsplash.com
  • Ve 12 zemích bylo potvrzeno 92 případů nákazy
  • Opičí neštovice byly zaznamenány v 9 zemích Evropy
  • Nákaza se přenáší úzkým kontaktem s nakaženou osobou

Za posledních několik dnů přibylo po celém světě mnoho případů opičích neštovic. Ve Spojených státech lékaři očekávají další nárůst v příštích dnech. K sobotě bylo ve 12 zemích nahlášeno 92 potvrzených případů a 28 podezření na tuto vzácnou nemoc.

Světová zdravotnická organizace (WHO) potvrdila, že se opičí neštovice objevily v 9 evropských zemích (Austrálii, Belgii, Kanadě, Francii, Německu, Itálii, Nizozemsku, Portugalsku, Španělsku, Švédsku, Anglii a Americe). V České republice zatím nebyl zaznamenán žádný případ nákazy. „Situace se vyvíjí a Světová zdravotnická organizace očekává, že bude více případů opičích neštovic odhaleno v souvislosti s rozšířeným dohledem nad neendemickými zeměmi,“ uvádí WHO v tiskové zprávě.


Podle lékařů je k šíření opičích neštovic nutný úzký kontakt s nakaženou osobou. „Infekce se může přenášet kapénkami ve vzduchu, kontaktem s tělními tekutinami nebo kontaminovaným oblečením,“ uvedl osobní předseda imunopatologie na veterinární škole University of Edinburgh ve Skotsku Neil Mabbott. I když odborníci tvrdí, že opičí neštovice nejsou tak nakažlivé jako COVID-19, americký prezident Joe Biden řekl, že každý by se měl obávat šíření. „Usilovně pracujeme na tom, abychom zjistili, jak se virus chová a jaká vakcína, pokud vůbec nějaká, by mohla být hned k dispozici,“ uvedl prezident Biden.


Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v současné době vyhodnocuje, zda by vakcína proti neštovicím měla být nabídnuta zdravotníkům a dalším lidem, kteří mohou být vystaveni vysokému riziku nákazy.

Mezi počáteční příznaky nemoci nemoci patří horečka, zimnice, vyčerpání, bolest hlavy a svalů. „Opičí neštovice se od planých liší zduřením lymfatických uzlin,“ uvedlo CDC. Poté se na obličeji, v ústech a po těle objeví rozsáhlá vyrážka. Bolestivé neštovice mají perleťovou barvu a jsou naplněné tekutinou, často okolo nich bývá ještě zarudnutí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze