V Číně byl zaregistrován první naklonovaný plnokrevný kůň

V Číně byl zaregistrován první naklonovaný plnokrevný kůň
Fotografie: unsplash.com
  • Kůň Čuang Čuang se narodil minulý rok v červnu
  • Buňky byly odebrány z kůže koně narozeného v roce 1995 v Německu
  • Mezinárodní jezdecká asociace umožňuje účast klonů od roku 2012

V Číně minulý týden ukázali klonovaného koně, který je prvním svého druhu, jenž se narodil v Číně a byl schválen pro jezdecký sport. Klonování koní ale není žádnou novinkou, již několik let se tato metoda využívá v několika zemích. Vraník Čuang Čuang se narodil minulý rok v červnu náhradní matce. Klon vznikl z koně, kterého dovezli z Německa a byl vytvořen pekingskou laboratoří Sinogene. Buňky byly odebrány z kůže koně, který se narodil v roce 1995.

Tento kůň se stal prvním klonovaným plnokrevníkem, který byl schválen China Horse Industry Association. V Číně je nyní parkurové skákání a jiné jezdecké sporty na vzestupu, ale nedostatek kvalitních chovných koní růst omezuje. „Mluvil jsem s čínskými jezdci, kteří se účastní olympijských her. Všichni mají více než jednoho koně, obvykle dva nebo tři. Každý kůň stojí od několika milionů do 10 milionů jüanů (až 33 milionů korun),“ řekl generální ředitel společnosti Sinogene Mi Ťi-tung a dodal, že klonování může snížit cenu reprodukce a chovu koní.


Klonování by mělo v Číně snížit závislost na dovážených koních. Místní společnosti v posledních letech významně pokročily a jejich technologie je využívána i pro ovce, krávy, prasata, psy a kočky. Přestože klonované zvíře má stejné geny jako darované, je potřeba sportovní schopnosti stále upravovat a trénovat. Stejné je to i s osobností, jelikož ta je dána také na základě prostředí, kde se kůň nachází.

Ovce Dolly byla první

První klonovaný kůň se narodil v Itálii v roce 2003 a poté následovaly státy USA, Argentina, Velká Británie a Jižní Korea. Podle globaltimes.com povoluje Mezinárodní jezdecká federace (FEI) účast klonů v jezdeckém sportu od roku 2012. Úplně první klon se narodil v červnu roku 1996 a jednalo se o ovci Dolly. V roce 2003 byla však utracena kvůli onemocnění plic. Ačkoliv se dožila asi jen poloviny toho, co se běžně ovce dožívají, otevřela svět klonování, který může do budoucna zachránit zvířata před vymřením.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze