Muž s rakovinou měl mít pouze rok života. Experimentální lék ho vyléčil

Muž s rakovinou měl mít pouze rok života. Experimentální lék ho vyléčil
Fotografie: unsplash.com
  • 51letý muž měl rakovinu žlučových cest v pokročilém stádiu, která se rozšířila do jater a nadledvinek
  • Zúčastnil se klinické studie experimentálního imunoterapeutického léku v kombinaci se standardní chemoterapií
  • Díky tomu se nádory v těle zmenšily a lékaři už nenašli žádné rakovinné buňky

Robert Glynn z Velké Británie šel v roce 2020 k lékaři se silnou bolestí ramene. V tu chvíli ho ani na okamžik nenapadlo, že by mohl mít rakovinu. Diagnóza ukázala rakovinu žlučových cest a pouhý rok života. To, co ale přišlo poté, bylo neuvěřitelné ještě daleko víc. Díky imunoterapeutické studii se muž z rakoviny vyléčil.

51letý Robert Glynn žije ve vesnici Worsley poblíž Manchesteru a pracuje jako svářeč. Podle jeho slov měl velké štěstí, protože rakovinu měl dva roky a nevěděl o ní. Poté, co ho začala trápit taková bolest ramene, že nemohl ani spát, navštívil svého praktického lékaře a podrobil se několika testům. Den před jeho 49. narozeninami, v srpnu 2020, se dozvěděl, že má rakovinu žlučových cest, která je v pokročilém stádiu a rozšířila se i do jater a nadledvinek. Lékaři uvedli, že už nemohl podstoupit operaci.

Lékaři ho doporučili do jednoho z největších center pro léčbu rakoviny svého typu v Evropě The Christie, kde mu byla nabídnuta možnost zúčastnit se klinické studie experimentálního imunoterapeutického léku v kombinaci se standardní chemoterapií. Díky této léčbě se nádor v játrech zmenšil z 12 cm na 2,6 cm a nádor v nadledvinkách se zmenšil ze 7 cm na 4,1 cm. Díky tomu mohl v dubnu letošního roku podstoupit operaci. Lékaři během zákroku našli jen mrtvou tkáň, což znamenalo, že léčba zabila všechny rakovinné buňky.


„Když jsem dostal nabídku zúčastnit se studie, skočil jsem po této šanci. Uděláte přeci všechno, abyste prodloužili svůj život. Jsem velmi šťastný, protože jsem měl rakovinu dva roky a nevěděl jsem o tom, takže to, že jsem zase zdravý, je zcela ohromující,“ uvedl pro bbc.com. Od operace nepodstoupil žádnou další léčbu a jeho tříměsíční kontrolní testy ukázaly, že je rakovina zcela pryč. Klinickou studii vedl profesor Juan Valle, který uvedl, že výsledky spolu s dalšími rozsáhlými studiemi mohou v budoucnu vést ke změně způsobu léčby takových pacientů, jako je právě Robert Glynn.

Poté se byla Robertu diagnostikovaná rakovina, změnil svůj životní styl. Ze svého jídelníčku vyřadil všechny průmyslově zpracované potraviny a zhubl 31 kg. „Uvědomil jsem si, že se nemůžeme spoléhat jen na lékaře, že nám pomohou. Musíme si pomoci také sami. Důležité je také zůstat pozitivní a nevzdávat se. Nikdy není konec, dokud to neskončí,“ dodal.

Diskuze ke článku
Josef Macal
Josef Macal
A co jí, když nejí továrně upravené potraviny?
Jana Petrová
Jana Petrová
Vy neznáte pojem základní potraviny? To je opak průmyslově zpracovaných (jak Vy říkáte, továrních). To jest veškeré ovoce, zelenina, obiloviny, okopaniny, luštěniny, maso z porážky, vejce, med, voda, šťáva lisovaná z ovoce a zeleniny, ořechy. Nic z toho není třeba průmyslově zpracovávat, stačí to vypěstovat/porazit, očistit, uvařit a sníst. Nebo Vám to přijde málo?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze