V Číně je vaše tvář klíčem. Vyzkoušeli jsme chytrý přechod i letiště

V Číně je vaše tvář klíčem. Vyzkoušeli jsme chytrý přechod i letiště
  • Čína je domovem mnoha bezpečnostních systémů s rozpoznáváním obličejů a chování
  • Přímo v Šanghaji jsme vyzkoušeli chytré přechody či letiště
  • V Česku se podobných aplikací brzy nedočkáme

Čína je specifickou zemí v mnoha ohledech. V oblasti chytrých kamerových systémů a jejich využití v praxi je na světové špičce, a to hlavně vzhledem k odlišnému přístupu státu i obyvatel k využití a zpracování tváří lidí. Zatímco v Evropě je tvář považována za velmi citlivý údaj a nejen podle GDPR směrnice se na její využití vztahují velmi přísné regulace, v Číně je situace výrazně volnější. Zároveň přímo sami Číňané přiznávají, že preferují při práci s osobními údaji jiné hodnoty. „Zatímco pro Číňany je důležité určité obecné blaho a bezpečnost, Evropané kladou na první místo lidská práva a individuální svobody“, říká Wu Shenkuo, poradce OSN pro kyberbezpečnost.

Kamery
V Číně jsou kamery naprosto všude

Tento přístup k nakládání s osobními údaji umožňuje zavádět do praxe celou řadu zajímavých řešení, která už nejsou pouze sci-fi. Zároveň je řada z nich bezpečnostního charakteru. My jsme některé z nich v praxi vyzkoušeli v Šanghaji.

Příkladem jsou chytré semafory na přechodech pro chodce s rozpoznáváním obličejů. Jakmile začnete přecházet na červenou, okamžitě se vaše fotografie objeví na velkém displeji přímo na semaforu a přestupek je zároveň oznámen policii, která může viníka díky národní databázi obličejů identifikovat. Semafory byly instalovány v Šanghaji na rušná místa s velkým pohybem lidí poté, co byl systém úspěšně otestován v jiných čínských městech. Přechod je doplněn o výrazné svítící a blikající prvky zajišťující další bezpečnost. Chytré kamery pak už delší dobu hlídají ve městě nejen rychlou jízdu, ale také nedání přednosti chodcům, zakázané odbočování a dokonce také nepřipoutání za volantem. To vše díky pokročilému softwaru na rozpoznávání a zpracování obličejů a předmětů a strojovému učení.

Chytrý přechod zobrazí hříšníka, který přecházel na červenou, na displeji a upozorní policii

Ostatně obličeje se využívá i při samotném vstupu na konferenci Huawei Connect, kterou jsem navštívil. Po úvodním spárování badge s mým obličejem jsem se mohl po výstavišti a mezi jednotlivými budovami pohybovat pohodlněji, bez neustálého přikládání NFC karty k turniketům.

Chytré letiště je založené na vaší tváři

Rozpoznávání obličejů se nevyhýbá ani dopravě. Na letišti v čínském městě Xi-An (známého terakotovou armádou) už funguje systém ověřování pasažérů jen za pomocí obličeje. Při odbavení je vaše letenka a palubní vstupenka spárována s vaším obličejem a dokladem totožnosti a poté už procházíte letištěm až do letadla bez dalšího prokazování se. Společnost je s fungováním systému využívající Huawei Cloud, rozpoznávání obličejů a strojové učení v něm spokojená a průběžně ho instaluje na další čínská letiště. Já jsem vyzkoušel uzavřené demo a vše fungovalo jak mělo. Moje tvář byla rozpoznána během několika milisekund v davu lidí jen na základě načtené fotografie z pasu.

Stačí naskenovat pas a pak můžete projít celým letištěm až do letadla bez prokazování se palubní vstupenkou nebo doklady

Ale zpět k bezpečnosti a strojovému učení. V čínských městech je momentálně instalována nová generace bezpečnostních kamer a softwaru, který umí automaticky detekovat mnohem více typů rizikového chování. Policii zalarmuje už při pošťuchování se mezi osobami, rozpozná i facky a samozřejmě rány pěstí. To znamená jediné – méně osob, které musí pasivně pozorovat monitory, protože systém je na jakékoli anomálie upozorní. Připomíná vám to velkého bratra? Možná, nejde však o žádné sci-fi, ale už o realitu, ve které Číňané dnes žijí. Dle jejich reakcí, které jsem zjišťoval, jsou zároveň s podobnými systémy nejen srozuměni, ale jsou i spokojení. Díky nim podle jejich vyjádření klesá úroveň kriminality a cítí se bezpečněji. Je však nepravděpodobné, že bychom se v blízké době potkali s takto pokročilým rozpoznáváním obličejů a chování také v Česku, a to ne kvůli technologickým překážkám, ale legislativě a názoru společnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze