V Las Vegas se otevře MSG Sphere aréna – největší kulová konstrukce na světě

V Las Vegas se otevře MSG Sphere aréna – největší kulová konstrukce na světě
Fotografie: unsplash.com
  • Slavnostní otevření je naplánováno na 29. září, kdy vystoupí skupina U2
  • Jedná se o největší kulovou strukturu na světě
  • Uvnitř je 16K LED obrazovka o rozměru 54 000 metrů čtverečních a 160 000 reproduktorů

Las Vegas – místo které se může pyšnit zmenšeninou Eiffelovy věže a nejvyšším ruským kolem v USA, si může připsat další rekord – největší postavená kulová struktura. Větší už je pouze naše Země. Podle eu.usatoday.com se MGS Sphere otevře veřejnosti 29. září, kdy zde zahájí sérii celkem 25 koncertů skupina U2. K zábavě bude i tato obří koule určená, a to od živé hudby, přes filmy, až po sportovní akce.

MSG Sphere má na výšku 111,5 metru a na šířku 157,3 metru. Těmito rozměry je tak považována za největší kulovou budovu na světě. Je zde také špičkové vybavení – podle CNN je uvnitř 16K LED obrazovka s nejvyšším rozlišením na světě a celý interiér obsahuje 1,2 milionu LED světel, které lze programovat tak, aby tvořily obrovské obrazce. Poprvé ji obyvatelé Las Vegas mohli vidět osvícenou 4. července.

Je naprosto úžasné podívat se nahoru a vidět, co je před vámi. V zábavním průmyslu se pohybuji téměř 40 let. Nikdy jsem nic takového neviděl a nepřeháním. Je mimo tabulky,“ uvedl provozní ředitel Sphere Rich Claffey. Budovu navrhla společnost Populous, která stojí za několika světovými sportovními arénami. MSG Sphere pojme bezmála 18 000 lidí a postavit ji stálo 2,3 miliardy dolarů (49,8 miliardy korun).

LED obrazovku o rozměru 54 000 metrů čtverečních pojmenovanou Exosphere, doplní 160 000 reproduktorů. Ty zajistí perfektní zvuk i v těch nejvyšších řadách. „Exosphere je víc než obrazovka nebo billboard – je to živá architektura a nepodobá se ničemu, co existuje kdekoli na světě,“ řekl podle dezeen.com senior viceprezident MSG Sphere Guy Barnett. K dispozici budou také haptická sedadla, která mohou vibrovat dle toho, co se bude dít na obrazovce. A samozřejmě nebudou chybět ani efekty jakou jsou vítr, teplo i vůně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze