Hollywoodští herci dosáhli předběžné dohody o ukončení stávky

Hollywoodští herci dosáhli předběžné dohody o ukončení stávky
Fotografie: Ivan Karpov, unsplash.com
  • Sdružení zastupující herce a autory se dohodlo s Aliancí filmových a televizních producentů
  • Stávka by tak po 118 dnech měla skončit
  • Svazu se podařilo vyjednat četné ústupky
  • O konečném schválení však budou hlasovat další orgány

Netrpělivě čekáte na své oblíbené seriály, jejichž produkce byla zastavena kvůli hromadné stávce tvůrčích profesí v Holywoodu? Nejspíše na obzoru začíná svítat. Sdružení Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) schválilo předběžnou dohodu s Aliancí filmových a televizních producentů (AMPTP), která zastupuje hollywoodská studia, o ukončení stávky.


Výbor jednomyslně schválil předběžnou dohodu s AMPTP, která ukončila 118denní stávku,“ uvedla SAG-AFTRA v prohlášení pro tisk a sociální sítě. „Stávka oficiálně končí ve čtvrtek 9. listopadu ve 12:01 hodin.

Ve smlouvě v hodnotě přesahující jednu miliardu dolarů bylo dosaženo dohody mimořádného rozsahu, která zahrnuje nadstandardní zvýšení minimálních kompenzací, bezprecedentní ustanovení o souhlasu a kompenzacích, která ochrání členy před hrozbou AI, a poprvé zavádí bonus za účast na streamingu. Limity pro penzijní a zdravotní pojištění byly podstatně zvýšeny. Kromě toho dohoda obsahuje četná zlepšení pro více kategorií, včetně nadstandardního zvýšení odměn pro výkonné pracovníky v pozadí a kritických ustanovení smlouvy chránících různorodé komunity.

Úplný konec problémů to ale neznamená. Podrobnosti o dohodě nebudou sděleny, dokud předběžnou dohodu neprojedná národní rada SAG-AFTRA. Pokud rada dohodu schválí, bude o ní hlasovat odborový svaz.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze