Vakcína od firmy Moderna proti RSV je účinná na 83,7 %

Vakcína od firmy Moderna proti RSV je účinná na 83,7 %
Fotografie: unsplash.com
  • Vakcína je účinná na 83,7 % u lidí starších 60 let se dvěma a více příznaky
  • Během klinického hodnocení nebyly objeveny žádné vedlejší účinky
  • V důsledku RSV ročně zemře 6 až 10 tisíc starších osob
  • Na RS virus doposud neexistuje žádná vakcína

Moderna tento týden informovala o nové vakcíně, která se zaměřuje na respirační syncytiální virus (RVS). Je zvláště účinná při prevenci onemocnění u starších osob. Podle bostonské biotechnologické společnosti byla vakcína účinná na 83,7 % při prevenci onemocnění dolních cest dýchacích se dvěma nebo více symptomy u lidí starších 60 let. Na 82,4 % byla účinná při prevenci onemocnění dolních cest dýchacích u osob se třemi a více příznaky.


Během klinického hodnocení vakcíny nebyly podle Moderny zjištěny žádné vedlejší účinky. Do klinické studie se zapojilo zhruba 37 tisíc lidí z 22 zemí světa. Moderna uvedla, že plánuje podat žádost o schválení Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v první polovině letošního roku. Podle cnbc.com v současné době neexistuje žádná vakcína proti RSV schválená FDA. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v důsledku respiračního syncytiálního viru každý rok zemře 6 až 10 tisíc starších osob a má za následek 60 až 120 tisíc hospitalizací ročně. Vakcína proti RVS farmaceutické firmy Moderna je vytvořená na stejné bázi jako vakcína proti koronaviru.

RSV – respirační syncytiální virus je RNA virus mající sezónní charakter výskytu (každoročně konec podzimu a zima). Projevuje se rýmou a běžnými příznaky nachlazení, kašlem, teplota není výrazná. Může způsobit i zánět dolních cest dýchacích, plic, středního ucha nebo vedlejších nosních dutin. Přenáší se kapénkami – cestou vstupu je respirační trakt, přímým kontaktem, např. polibek osoby s RSV infekcí a prostřednictvím kontaminovaných předmětů, například z kliky u dveří a následného dotyku tváře bez předchozího umytí rukou. Co se týče zdravotních dopadů, infekce RSV obecně způsobuje mírné onemocnění, ale závažnost klinických projevů se značně liší dle věku a zdravotního stavu. Osoby nejvíce postižené závažným onemocněním způsobeným RSV jsou děti mladší 5 let (zejména pak kojenci mladší 6 měsíců), osoby starší 65 let a osoby se specifickými nemocemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze