Vakcína proti COVID-19 začíná účinkovat do dvou týdnů od podání

Vakcína proti COVID-19 začíná účinkovat do dvou týdnů od podání
Fotografie: Martin Fajmon, fzone.cz
  • Vakcína od firem Pfitzer a BioNTech je bezpečná a účinná
  • Na druhou stranu dokument FDA píše o velkých mezerách v údajích o vakcíně

Food and Drug Administration zveřejnil rozsáhlý dokument, ve kterém uvádí, že vakcína proti COVID-19 od firem Pfitzer a BioNTech je bezpečná a účinná přibližně do dvou týdnů od podání první dávky. Stojí v něm, že vakcína je z 95 % účinná proti symptomům COVID-19 a při očkování neexistují žádné vážné obavy o zdraví.


Dále se lze dočíst, že po 10 dnech od podání první dávky se začalo objevovat více případů COVID-19 u lidí, kterým bylo podáno placebo, oproti těm, kterým byla podána vakcína. Většina pak dostala druhou dávku vakcíny, která slouží jako posilovač imunitního systému v boji s virem.

FDA nicméně také píše, že jsou stále velké mezery v údajích o vakcíně. Klinická studie probíhala pouze dva měsíce a není jasné, jak dlouho dokáže vakcína očkované ochránit před COVID-19. Také neexistují žádné informace o tom, jak vakcína funguje u dětí, stejně jako o tom, zda může být podána těhotným. Další nejasností je, jestli dokáže zabránit šíření viru, to znamená, že by se koronavirus mohl i přes očkování šířit dál.

Diskuze ke článku
Alena Cupová
Alena Cupová
Fajn..tak ockujte se, ale oni ani nevi jestli ockovani dokaze zabranit sireni viru..a jak dlouho ocko vydrzi..no hlavne, ze vi , ze je bezpecna...jasne, ze nerenknou je nebezpecna , ockujte se...tak to muze presvedcit jen toho, kdo je hystericky a ma abnormalni strach ze smrti...no jo ockujte se...
MrGardenRoute
MrGardenRoute
Alena Cupová - málokdy se uchyluji k hrubosti, nicméně takové idiotské srance, které tady dámo vypouštíte jsem již velmi dlouho neviděl. Asi jste si spletla místní plátek s nějakým Sputnikem nebo Parlamentní listy.
Víc k tomu ani nedokáži, vaše nekonečná tupost si to nezaslouží !

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze