Vědci odhalili skrytou chodbu ve Velké pyramidě v Gíze

Vědci odhalili skrytou chodbu ve Velké pyramidě v Gíze
Fotografie: Unsplash
  • Chodba se ukrývala hned za hlavním vchodem do pyramidy
  • Skrytá chodba je devět metrů dlouhá

Vědci ve Velké pyramidě v egyptské Gíze objevili za hlavním vchodem skrytou chodbu, která by mohla vést k dalším objevům. Podle reuters.com je skrytá chodba devět metrů dlouhá. Objev uvnitř pyramidy, posledního ze sedmi divů starověkého světa, který stále stojí, byl učiněn v rámci projektu Scan Pyramids, který od roku 2015 využívá neinvazivní technologii včetně infračervené termografie, 3D simulací a zobrazování kosmického záření.


Nature uvádí, že nová chodba by mohla přispět k poznání stavby a dalším účelům. „Nedokončená chodba byla pravděpodobně postavena tak, aby odlehčila pyramidu buď u hlavního vchodu o sedm metrů níže, nebo u další dosud neobjevené komory či prostoru. Budeme pokračovat ve skenování a uvidíme, co vše ještě zjistíme a co najdeme na konci této chodby,“ uvedl šéf egyptské nejvyšší rady pro památky Mustafá Vazírí

Velká pyramida byla postavena jako monumentální hrobka kolem roku 2 560 př. n. l. za vlády faraona Chufua neboli Cheopse do výšky 146 metrů. Po odstranění velké části bílého vápencového pláště je v současné době vysoká 139 metrů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze