Víte, co je faraonova pomsta a jak se před ní chránit?

1
Víte, co je faraonova pomsta a jak se před ní chránit?
Fotografie: unsplash.com
  • Jedná se o střevní potíže doprovázené křečemi či zvracením při pobytu v Egyptě
  • Je dobré ještě před odletem jíst probiotika a s sebou mít léky na průjem a horečku
  • Na dovolené se vyhýbejte zejména kohoutkové vodě a nepřejídejte se

Vybrali jste si letos jako svou vysněnou destinaci pro dovolenou Egypt? Pokud poletíte do této africké země poprvé, nejspíš už jste slyšeli, že není výjimkou, že návštěvníky postihnou střevní obtíže jako průjem, křeče a zvracení. V Česku většinou narazíte při těchto symptomech na pojem faraonova pomsta, který se pojí s dovolenou v Egyptě. Jak se tedy co nejlépe na dovolené vyhnout takovýmto potížím a užít si ji bez návštěvy lékárny či lékaře?

Připravte se dopředu

Před samotným odletem je dobré nasadit probiotika, která vám pomohou se správnou funkcí střev. Nezapomínejte také na to, že zdravá střeva mají obrovský vliv i na vaši imunitu. Podle eat-travel-love.com je určitě dobré zajít do lékárny a koupit si léky proti průjmu a nevolnosti, abyste byli vybaveni dopředu a v případě potřeby byly ihned k dispozici. S sebou si také přibalte léky proti bolesti a horečce.

Nepijte kohoutkovou vodu

U nás jsme zvyklí, že voda z kohoutku je nezávadná a můžeme ji bez problému pít, ale v Egyptě je voda jiná, je tam i jiné podnebí a jiné bakterie, na které nejsme zvyklí, a to nám může způsobit nemalé potíže. Všeobecně se nedoporučuje pít místní kohoutkovou vodu a raději si s ní nečistěte ani zuby. Zjistěte si také, zda je led z kohoutkové vody – pokud ano, nedávejte si ho do pití.

V těchto zemích je normální, že si zaplatíte zájezd All Inclusive, a tak máte v ceně i veškeré nápoje. I zde si dejte pozor, jelikož se může stát, že vám nealko nápoj nalijí z postmixu, který odebírá kohoutkovou vodu. Vyžadujte vždy vodu balenou, stejně tak žádejte veškeré jiné pití v plechovce či skle. A pozor i na místní alkohol, který vám může způsobit žaludeční nevolnosti.

Nepřejídejte se

I když máte zaplaceno All Inclusive, neznamená to, že musíte ochutnat všechno. Pokud svůj žaludek budete dennodenně zatěžovat jídlem, na které není normálně zvyklý, může se to velmi rychle negativně projevit. Jezte proto normální porce a ochutnávání nových jídel si dobře promyslete. Zvažte také konzumaci ovoce či zeleniny, která bývá umytá místní vodou.

ovoce

Co dělat, pokud se potíže dostaví?

Podle mayoclinic.org by měly potíže do několika dní odeznít, pokud ne, je potřeba vyhledat lékaře. Toho navštivte i v případě, že budete dehydratovaní, budete mít neustále horečku nebo ve stolici najdete krev. Symptomy je potřeba hlídat zejména u dětí, které v případě průjmu mohou být rychle dehydratované.

Pokud vás trápí žaludeční potíže, většina léků, které jsou u nás dostupné, vám v Egyptě nezaberou. V tuto chvíli je nejlepší vyhledat místní lékárnu nebo v případě dovolené s cestovní kanceláří delegáta, který u sebe většinou tento typ léků má a prodá vám je. Místní léky pak zabírají opravdu rychle a symptomy postupně odezní.

Diskuze ke článku
Geriafil Mustaffa
Geriafil Mustaffa
Tak na začátku článku se píše, že si máte předem nakoupit léky proti průjmu a nevolnosti a na konci článku se dočteme, že naše léky většinou nepomohou a léky si máte koupit až v místní lékárně. :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze