Kdo skutečně postavil egyptské pyramidy? Otroci to nebyli

Vyvracíme nejčastější mýty
1
Kdo skutečně postavil egyptské pyramidy? Otroci to nebyli
Fotografie: unsplash.com
  • Otroci ve starověkém Egyptě pracovali zpravidla jako vojáci a sluhové
  • Dělníci otroky nebyli, jelikož byly nalezeny jejich hroby poblíž pyramid
  • Faraoni si jejich práce cenili a stavitelům poskytovali za tvrdou práci kvalitní jídlo

V dnešním díle o vyvracení zažitých mýtů se podíváme do hodně daleké historie – až do starověkého Egypta. O výstavbě pyramid existuje mnoho konspiračních teorií, které zahrnují i návštěvy mimozemšťanů a používání vyspělých technologií, které ani dnes nemáme. Kdo ale skutečně pyramidy postavil? Ve filmech nám ukazují obrovské množství otroků, kteří pracují za chleba a vodu, a do toho jsou bičováni otrokáři, aby práci dělali pořádně. Jenže je to trochu jinak.

O otroky nešlo

Je nesporné, že ve starověkém Egyptě otroci byli, ale využívali se na zcela jiné práce. Podle worldatlas.com nejčastěji pracovali jako vojáci a zastávali veškeré domácí práce. Otroky se stávali nepřátelští vojáci, kteří prohráli bitvu a byli zajati, případně se jednalo o zločince, kteří byli odsouzeni. Vládci Egypta by si však nenechali vystavět pyramidy od těchto lidí, k tomu využívali stavitele.

Už antický historik Hérodotos ve svém díle napsal, že pyramidy postavilo asi 10 000 otroků. Jenže v době několik století před naším letopočtem měl jen velmi omezené možnosti, jak zjistit historii egyptských lidí. Pravděpodobně na základě jejich chatrného zdraví a krátkého života vyhodnotil, že se s nimi jednalo jako s otroky. Jejich život byl ale spíše poznamenán neustálým vystavováním se slunci a tvrdou prací.

Pyramidy v Egyptě

Byly nalezeny hrobky stavitelů

V roce 1990 byl objeven silný důkaz o tom, že otroci opravdu pyramidy nestavěli, jelikož byly objeveny hroby stavitelů poblíž pyramid. Podle theguardian.com byli po smrti navíc vybaveni sklenicemi piva a chlebem pro posmrtný život, což značí, že si faraoni vážili jejich práce a stejně tak se s nimi i zacházelo. Otroci takto nikdy pohřbeni nebyli.

Kromě těchto hrobů bylo objeveno i místo Heit el-Ghurab, které sloužilo pro svážení materiálu na výstavbu pyramid, ale také sem byly dováženy zásoby jídla. Archeologové z trosek objevili důkazy o tom, že se zde nacházely obrovské kasárny, kam se vešlo až 1 600 dělníků. Podle discovermagazine.com zde byly také nalezeny pozůstatky jídla, a to včetně několika druhů masa a ryb.

Kdo tedy byli stavitelé pyramid?

Egypťané stavěli pyramidy pro své faraony z loajality, nikoliv že by je někdo nutil. Jednalo se většinou o chudé lidi, kteří byli při práci dostatečně živeni. Než byla postavena jediná pyramida, trvalo to více než 30 let a na výstavbě se podílelo 10 000 dělníků. Pokud si představíme starověký Egypt, pak víme, že 30 let bylo opravdu hodně a někteří dělníci se ani dostavění nedožili. Jejich kostry navíc ukázaly, že často trpěli artritidou a celkově kvůli velmi těžké práci prožili dělníci život s nejrůznějšími zdravotními potížemi. Díky jejich práci ale dodnes můžeme obdivovat kolosální stavby napříč Egyptem.

Diskuze ke článku
Geriafil Mustaffa
Geriafil Mustaffa
"někteří dělníci se ani dostavění nedožili. Jejich kostry navíc ukázaly, že často trpěli artritidou a celkově kvůli velmi těžké práci prožili dělníci život s nejrůznějšími zdravotními potížemi"

Takže to nebyli otroci, ale otroci kapitalismu. Levná pracovní síla, z které zaměstnavatel sedřel kůži.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze