Vědci použili laser a na dálku přinutili domácího asistenta, aby jim otevřel

Vědci použili laser a na dálku přinutili domácího asistenta, aby jim otevřel
  • Pomocí laseru lze modulovat zvuk
  • Do hlasového asistenta tak lze poslat příkaz až na vzdálenost 100 metrů i přes zavřené okno
  • V případě, že reproduktor ovládá chytrou domácnost, útočník nad ní převezme kontrolu

Praxe někdy přináší ukázky hackingu, nad kterými zůstává rozum stát. Kdybyste je viděli ve filmu, pak byste se nejspíš jenom pobaveně usmívali a mysleli si o scénáristech svoje. Jenže tento příběh o hackování domácích asistentů pomocí laseru a systému čoček je skutečný a stojí za ním vědci z tokijské a michiganské univerzity. Ti už mu také dali jméno – Lights Commands.

laserhack

O co jde? Podstatou každého mikrofonu je membrána, která zachytává chvění vzduchu a převádí ho na elektrický signál. V tomto případě chytrý reproduktor pozná, že jej oslovíte příkazem OK, Google nebo jiným a snaží se pak následně zpracovat váš požadavek.

Chvění membrány však lze docílit i bez pohybu vzduchu, a to pomocí laseru. Stačí vědět, jak modulovat zvuk a pomocí čoček zamířit paprsek na reproduktor. Nevadí ani zavřené okno a vzdálenost může být až 100 metrů. Napadnout lze takto prakticky každý chytrý reproduktor a také mobilní telefony nebo tablety. Ty však mají méně citlivé mikrofony, takže je maximální vzdálenost okolo 20 metrů.

Možná si říkáte, že se jedná jen o kuriozitu. Vědci ale varují, že je systém reálně zneužitelný v případě, že je napojen na chytrou domácnost. V takovém případě můžete například dát asistentovi pokyn, aby otevřel dveře od garáže. Jak ukazuje video, toto přání ochotně splní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze