Vědci předpovídají, že tato hurikánová sezóna bude opravdu drsná

Vědci předpovídají, že tato hurikánová sezóna bude opravdu drsná
Fotografie: NOAA
  • Neobvykle teplé vody Atlantiku vygenerují rekordní množství bouří a hurikánů
  • V krajním případě by pevninu mohlo zasáhnout až 7 velkých hurikánů

Atlantická hurikánová sezóna oficiálně začíná 1. června a podle předpovědí bude bouřlivá. V souvislosti s přechodem od El Niña k La Niña a neobvykle teplými vodami v Atlantském oceánu by se letos v létě mohlo vytvořit rekordní množství silných bouří. Takové je hlavní poselství Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA).

Podle jeho výpočtů je 85% šance, že hurikánů bude více než obvykle. Předpovídá 17 až 25 bouří dostatečně silných na to, aby si zasloužily své jméno (dosahující rychlosti větru alespoň 62 km/h). Předpovídá také 8 až 13 hurikánů a čtyři až sedm velkých hurikánů.

NOAA 2024
Pro velké bouře už je nachystaný abecední seznam jmen. Je ale pravděpodobné, že nebude stačit a bude se muset „jet druhé kolo“.

Čísla jsou to opravdu hrozivá. Je to nejvíce pojmenovaných bouří, hurikánů a velkých hurikánů, které kdy NOAA ve svém květnovém výhledu předpověděla. Pro srovnání, v letech 1991–2020 bylo v průměru zaznamenáno 14,4 pojmenovaných bouří, 7,2 hurikánů a 3,2 velkých hurikánů za sezónu.

S blížící se další aktivní hurikánovou sezónou je závazek NOAA informovat každého Američana o životně důležitých informacích neochvějný,“ řekl správce NOAA Rick Spinrad. „Jazykové překlady s podporou umělé inteligence a nové zobrazení hrozeb vnitrozemského větru v předpovědním kuželu jsou jen dva příklady proaktivních kroků, které naše agentura podniká, aby splnila své poslání zachraňovat životy a chránit majetek."

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze