Hurikán Milton způsobil na Floridě výpadky elektřiny, povodně a ztráty na životech

Hurikán Milton způsobil na Floridě výpadky elektřiny, povodně a ztráty na životech
Fotografie: NASA
  • Hurikán dorazil na pevninu včera večer a zasáhl Siesta Key na Floridě
  • Miliony lidí jsou bez elektřiny a dalším milionům hrozí záplavy
  • Stav po hurikánu můžete sledovat pomocí několika kamer živě

Už několik dní se americká Florida připravovala na hurikán Milton, který mířil na pevninu. Jen co se místní vzpamatovali z hurikánu Helene, nad Mexickým zálivem se začala vytvářet další tropická bouře. Ta se mezi 5. a 7. říjnem změnila na hurikán 5. kategorie a ten začal směřovat do oblasti Tampa Bay a na centrální Floridu. Jak uvedl earthobservatory.nasa.gov, sílu bouře podpořily vysoké povrchové teploty v Mexickém zálivu.

Již včera ve večerních hodinách místního času, dorazil hurikán Milton na pevninu poblíž Siesta Key na Floridě, kde zeslábl na hurikán třetí kategorie. Podle CNN byla potvrzena již čtyři úmrtí na Saint Lucie, kde se tornádo také přehnalo. Asi 11 milionům lidí hrozí záplavy a více než 3,3 milionu lidí je bez elektřiny. Poryvy větru dosahovaly až 160 km/h, což mělo za následek poničení domů, kterým většinou vítr odnesl střechu. Ve floridském Saint Petersburgu spadlo tolik srážek, že se jedná o tisíciletou vodu. Ve městě spadlo za pouhé tři hodiny více srážek než v průměru za poslední tři měsíce.

Hurikán Milton je letos již třetí velkou bouří, která Floridu zasáhla. Podle posledních zpráv to ale vypadá, že se Florida vyhnula nejhoršímu scénáři. Pod vodou je také Tampa, kde se snaží úředníci obnovit infrastrukturu a postupně otevírají mosty. Díky včasnému varování před hurikánem svoje obydlí opustily miliony lidí podél západního pobřeží Floridy.


Pokud byste se chtěli podívat, jak to aktuálně na různých místech, kde hurikán udeřil, vypadá, pak vám to umožní kamery, které instaloval meteorolog Chris Jackson na stromy, aby pozoroval, jak se hurikán bude v jednotlivých městech chovat. Jeho nápad ale oslovil mnoho lidí, a tak stránka hazcams.com, kde je možné živě jednotlivá místa sledovat, byla za chvíli přetížena. Stále se však dá na kamery dívat, i když ve zhoršené kvalitě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze