Vědci umí přeměnit CO2 na letecké palivo

1
Vědci umí přeměnit CO2 na letecké palivo
Fotografie: Reuters
  • Konvenční letadla by mohla být uhlíkově neutrální
  • Laboratoř zatím vyprodukovala ale jen malé množství paliva

Letecká doprava má vážný dopad na životní prostředí. Vědci z Univerzity v Oxfordu ale možná našli způsob, jak závažnost snížit ve chvílích, kdy využití elektrických letadel nebo alternativních paliv není praktické. Vědecký časopis Nature Communications uvádí, že se jim úspěšně povedlo přetransformovat oxid uhličitý na letecké palivo. To dělá z konvenčních letadel letadla s nulovými emisemi.

Technika, díky které se oxid uhličitý přemění, spoléhá na metodu organického spalování. Je levná, jednoduchá a vědci na ni potřebují jen všední materiály. Vyjde dokonce levněji než přeměna vodíku a vody na palivo.

Diskuze ke článku
Bohuslav Vladyka
Bohuslav Vladyka
To je zase článek jak noha. Je jasné, že s dnešníma technologiema lze vytvářet palivo v podstatě z čehokoliv, ale jen za pomoci vložení většího množství energie, než vydalo předchozí spálení potřebných surovin. Můžu třeba donekonečna rozkládat vodu a pak spalovat vodík a kyslík, ale potřebuju k tomu energii. Můžu rozkládat i CO2 a pak spalovat uhlík s kyslíkem, ale zase budu potřebovat na rozklad víc energie, než pak dostanu jeho spálením a tak pořád dokola. Nebo mi můžou pomáhat katalyzátory, popřípadě nějaké bakterie, které budou produkovat třeba metan, ale v koncovém ůčtování to bude stále dotované energií na výrobu. Takže pro podobné kulišárny musíme mít dostatečné zdroje energie. Protože každá výroba paliva z něčeho nás bude stát víc, než nám dá. Teda krom toho, co ze země vyleze v podstatě zadarmo, jen tím, že vyvrtáme dost hlubokou díru a nebo vyhrabeme díru, které se říká důl. Takže budeme muset stavět další atomové reaktory.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze