Vesmírná loď od Virgin Galactic se do vesmíru podívá už letos

Vesmírná loď od Virgin Galactic se do vesmíru podívá už letos
Fotografie: Virgin Galactic
  • Vesmírná loď VSS Unity společnosti Virgin Galactic miliardáře Richarda Bransona pokračuje v rozsáhlých testech
  • První testovací let za hranice zemské atmosféry by se měl konat ještě do konce roku, zatím bez posádky
  • Vesmírná loď je určena zejména pro vynášení turistů na krátké výlety do vesmíru
  • Letenka stojí v přepočtu přes 5,5 milionu korun, zatím si ji údajně zakoupilo až 700 lidí

Vesmírný projekt Virgin Galactic známého britského multimiliardáře a vizionáře Richarda Bransona se posouvá do další fáze. Ještě letos by se totiž měla vesmírná loď VSS Unity podívat za hranice zemské atmosféry na suborbitální dráhu kolem Země. Po úspěšném zvládnutí další série testů to oznámili zástupci společnosti. Testovací let by však měl proběhnout zatím bez posádky.

Vesmírná loď SpaceShipTwo je dlouhá asi 18 metrů, tedy asi jako malé privátní tryskové letadlo. Je vynášena do výšky zhruba 16 kilometrů speciálním dvoutrupým letadlem WhiteKnightTwo, které si rovněž společnost Virgin Galactic vyvinula sama. SpaceShipTwo se poté od nosiče oddělí, zažehne svůj vlastní raketový motor a rychlostí přesahující 4 tisíce km/h vystoupá za hranici začátku vesmíru (100 kilometrů), a to až do výšky 110 kilometrů. Tam šestice pasažérů a dva členové posádky již zažijí podmínky blízké stavu beztíže i úchvatný výhled na naši rodnou planetu. Tento okamžik potrvá zhruba jen 6 minut a pasažéři se budou moci odepnout a po malé kabině se vznášet. Poté se vesmírná loď jako kluzák vydá zpět na zemský povrch. Celý výlet potrvá necelé tři hodiny.

První vesmírnou loď SpaceShipTwo s názvem USS Enterprise, který odkazuje na Star Trek, postihla před třemi lety během testovacích letů nehoda, při které zahynul i testovací pilot. V loňském roce odhalila společnost Virgin Galactic novou vesmírnou loď VSS Unity, se kterou nyní provádí testy. V plánu je vyrobit ještě další dvě vesmírné lodě stejné třídy.

Letenka stojí v přepočtu přes 5,5 milionu korun, zatím si ji údajně zakoupilo až 700 lidí. Mezi veřejně známé budoucí pasažéry, kteří si již letenku zakoupili, patří například vědec Stephen Hawking, zpěvačka Katy Perry nebo herci Tom Hanks, Ashton Kutcher, Brad Pitt a Angelina Jolie. Jedním z prvních pasažérů chce být i samotný Richard Branson. Po dosažení hranice 1 000 prodaných letenek však má cena postupně klesat a po čase se má jednat o výrazně dostupnější záležitost. Cílová cena by měla být v přepočtu kolem 400 tisíc korun.

Zdroje: aopa.org, virgingalactic.com, nextbigfuture.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze