ViewSonic M1+ v redakci: přenosný, elegantní a za dobrou cenu

První dojmy
ViewSonic M1+ v redakci: přenosný, elegantní a za dobrou cenu
  • Za slušnou cenu nabídne opravdu dobrou výbavu
  • Starosti vám ušetří také otočný stojánek, který zároveň chrání lampu projektoru
  • Verze M1+ se pyšní lepší světelností i možností instalovat Android aplikace

Jak jistě víte, projektory testujeme na fZone.cz poměrně často, navíc rádi. Nejvíce nás baví přenosné, které si můžete vzít všude s sebou. Jedním z nich je model M1+ od značky ViewSonic, která má v České republice konečně zastoupení. Díky tomu se můžeme s projektorem seznámit detailně, v dnešních prvních dojmech poodkryjeme hlavní benefity a na zbytek se můžete těšit v plánované recenzi.

Začneme zpracováním a designem. Rozměry činí příjemných 14,8 × 12,6 × 4,05 centimetru, hmotnost okolo 800 gramů odpovídá výbavě. Přeci jen nejde o smartphone. Přesto se projektor stále může označovat jako přenosný, například v batohu či kufru se ztratí. Jeho tělo je převážně z plastu, ale z kvalitního a dobře zpracovaného. Vrchní část je rovněž plastová, ovšem v elegantní tmavě šedé barvě, navíc perforovaná, jako celek tak působí projektor hodnotně. Hliník navíc na těle přeci jenom nalezneme, a to na výklopném stojanu.

Stojan je otočný o 360 stupňů a velice stabilní. V jakémkoliv úhlu, do kterého jej natočíte, zůstane pevně na svém místě. Díky otočnému stojanu skvěle zvolíte správný úhel pro promítání: na stolku i zemi. Stojan má také další funkci – je aktivní, takže v momentě, kdy jej odklopíte, projektor se automaticky zapne. Pokud stojanem překryjete lampu, po krátké chvíli se projektor automaticky vypne. To je praktické, navíc ViewSonic elegantně vyřešil ochranu lampy – stojan ji zkrátka překryje, nemusíte se tak bát poškrábání. Projektoru samozřejmě nechybí ani závit na stativ.

ViewSonic M1

Na těle nalezneme hned několik tlačítek: pro vypnutí a zapnutí, které slouží i jako potvrzovací, pro snížení/zvýšení hlasitosti a konečně tlačítko pro návrat o krok zpět. Pod tlačítky jsou LED, které informují o zbývající kapacitě baterie. V přední části je otočné kolečko pro zaostřování a pod lištou, kterou odkryjeme pomocí textilního pásku, nalezneme kompletní konektorovou výbavu: čtečku USB (do velikosti 32 GB), výstup na sluchátka, HDMI 1.4, USB-C, kulatý konektor na nabíjení a čtečku microSD karet. Z bezdrátových technologií je samozřejmostí podpora Wi-Fi a Bluetooth. Na takto kompaktní projektor jde o slušnou výbavu, zvláště pak USB-C je díky své univerzálnosti velmi ceněné.

Uvnitř je akumulátor, který udrží projektor v provozu až 6 hodin. Jedná se samozřejmě o ideální podmínky, pokud nastavíme jas i hlasitost na maximum, dostaneme se někam na hranici 4 hodin. Stále se však jedná o dobrý výsledek a minimálně 2 filmy zvládnete naprosto bez problémů. Kvalitní zvuk zajišťuje dvojice reproduktorů Harman Kardon s výkonem 2× 3 W. Ty jsou velmi hlasité a výstup rozhodně není jako z levného „chrastítka“, právě naopak. Audio po pár týdnech používání hodnotíme jako nadprůměrné, na přenosné zařízení jsme byli příjemně překvapeni.

ViewSonic M1

Dostáváme se k tomu hlavnímu: samotné lampě. Jedná se o DLP LED lampu s životností 30 000 hodin a svítivost u ní činí 300 lumenů (kontrastní poměr 120 000:1). To není mnoho, přesto se můžete pohodlně dívat i jen v částečně zatemněné místnosti, i když nejlepších výsledků pochopitelně docílíte večer. Menším zklamáním je maximální rozlišení 854 × 480 px, tedy FWVGA. Kdyby se jednalo alespoň o HD, byli bychom spokojenější, alespoň není problém přehrát obsah až ve Full HD rozlišení. Výrobce doporučuje maximální úhlopříčku 100 palců (254 cm). Této velikosti docílíte ze vzdálenosti zhruba 2,5 metru. Ze vzdálenosti 1 metru se budete dívat na obraz o úhlopříčce cca 60 cm. Oceňujeme také automatickou korekci svislého lichoběžníkového zkreslení, která funguje dobře.

Projektor by se dle slov výrobce měl chlubit i podporou 3D zobrazení, ovšem na potvrzení správné funkčnosti si musíte počkat do recenze. 3D brýle nejsou součástí balení a tak jsme pro účely otestování zajistili vzorek.

Svítivost činí 300 lumenů.

Projektor lze ovládat jak tlačítky, tak ovladačem, který je součástí základního balení. Jde o vcelku obyčejný plastový ovladač, který však funguje spolehlivě. Párování je zajištěno pomocí Bluetooth. Prostředí projektoru je velmi základní a občas lehce zpomalené, naštěstí kompletně lokalizované. Co však překvapí, je, že projektor běží na Androidu. To poznáte už z předinstalované aplikace Aptoide. Pokud budete jen trochu chtít, doinstalujete téměř jakékoliv aplikace skrze .apk balíček, i když o této možnosti si více povíme až v připravované recenzi. Projektor má 16GB interní paměť, přičemž k dispozici je zhruba 12 GB. Pro instalaci aplikací je k dispozici 4 GB prostoru.

ViewSonic M1

Kvalita projekce je slušná, v dané cenové třídě nadprůměrná, mezi přenosnými projektory obecně jde o průměr, který však určitě neurazí. Barvy jsou vcelku syté a pokud nastavíte správnou ostrost posuvným kolečkem, bez problému si užijete domácí kino s přáteli doma i na cestách. Omezením je jen nižší rozlišení, i z dálky je rastr viditelný. Celková světelnost je sice průměrná, ovšem ani v podvečer vás nijak omezovat nebude.

Projektor seženete za cenu pod 10 tisíc korun.

To nejlepší na konec, projektor seženete za cenu 9 tisíc korun. Za tuto částku jde o kus kvalitního hardwaru, který dobře poslouží na cestách i pro občasnou domácí projekci. Chválíme také konektorovou výbavu a slušnou výdrž na nabití, stejně jako bohatý obsah základního balení včetně cestovního pouzdra. Více prozradíme v recenzi, kterou chystáme.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze