Oleje a ztužené tuky se používají v kuchyni prakticky denně. Používáme je na pečivo, dochucení salátů, ale také na smažení. A právě vánoční období je neodmyslitelně spjato se smaženým kaprem, případně řízkem. Po smažení nám však zbude použitý olej, který my už k ničemu nepotřebujeme, ale v jiných odvětvích má své využití. A nejde jen o recyklaci, použitý olej bychom rozhodně neměli vylévat do odpadu, jelikož hrozí ucpání odpadních rour. Jak tedy s tukem nakládat?
Co s tukem po smažení?
Základem je, nevylévat použitý olej, ani žádný jiný tuk do výlevky. Pokud jde o malé množství, je možné podle trideniodpadu.cz vzít papírovou utěrku, vytřít s ní pánev a následně ji vhodit do směsného odpadu. V případě, že se jedná o větší množství, počkejte až olej zchladne a následně jej přelijte do plastové (nikdy ne skleněné) lahve. Láhev můžete mít doma uzavřenou do doby, než se naplní, a následně ji odnést do kontejneru na jedlé tuky a oleje. Kromě oleje do lahve sbírejte také i máslo, sádlo či jakýkoliv jiný tuk.
Jestliže si nejste jisti, zda se v blízkosti vašeho bydliště nachází kontejner na olej, můžete si nejbližší najít na tridimolej.cz. Kontejnery mohou mít různé barvy, většinou jsou však hnědé. Bývají zamknuté a na horní straně je pouze otvor pro lahve. Pokud ve vašem okolí žádná taková možnost není, vhoďte láhev do směsného odpadu.
Zvláště přes svátky je spotřeba oleje v domácnostech vyšší a pokud bychom všichni nalili olej do odpadu, můžeme zanést trubky, a navíc čističky vod budou taktéž zanesené olejem, což vyžaduje náročnější procesy v čištění. Při ochlazení začne tuk vytvářet hrudky, které na sebe nabalují další usazeniny a tím vzniká v odpadních rourách problém. Do odpadu nesplachujte ani kuchyňské utěrky, pleny, dámské hygienické pomůcky, stelivo pro kočky nebo zvířecí trus. Všechen tento odpad patří do odpadkového koše, nikoli do kanalizace.
Použité oleje se dále zpracovávají a využití najdou většinou ve výrobě biopaliv, ale také v kosmetice či chemickém průmyslu. Podniky, kde se každodenně používají oleje a tuky, jako jsou restaurace či fastfoody, mají již delší dobu nařízeno třídit tuky zvlášť. Ty jsou také pravidelně kontrolovány. V domácnostech však záleží pouze na nás, jak s použitým olejem naložíme.