Nenechte se v obchodě napálit: rozdíly mezi kvalitními a nekvalitními džusy

Nenechte se v obchodě napálit: rozdíly mezi kvalitními a nekvalitními džusy
Fotografie: pixabay.com
  • V obchodech můžeme vybírat mezi 100% šťávou, nektarem a ochuceným nápojem
  • Označení nektar musí obsahovat 25 až 50 % šťávy
  • Nejméně ovocných a zeleninových šťáv obsahují džusy nesoucí název nesycený nápoj

V obchodech můžete najít celou uličku věnovanou džusům a očekáváme od nich vzhledem k ceně i přiměřenou kvalitu. Nejlepší volbou je 100% šťáva z vybraného ovoce (případně i zeleniny), tu ale najdeme jen u některých džusů. Je proto důležité vědět, co hledat na obale a jak vybrat co nejkvalitnější džus s příchutí, kterou chcete.

100% džusy jsou takto označeny

Nejčastějšími džusy, které obsahují 100% šťávy z vybraných druhů ovoce a zeleniny, jsou pomeranč, jablko a rajče. Je důležité také vědět, že ne z každého ovoce lze udělat 100% džus, jelikož by chuť nebyla příliš dobrá. Pokud to ale jde, je dobré si vybírat 100% džusy a ty si pak případně doma naředit. Kromě jablka a pomeranče můžete často také narazit na multivitamin, který obsahuje jen ovocné a zeleninové šťávy, anebo různě kombinované šťávy, které většinou mají základ v jablku a jsou doplněny dalším ovocem.

Zda se jedná o 100% džus, poznáte jednoduše ze složení. Musí v něm být uvedeno, že se jedná o 100% šťávu a většinou je u toho i uvedeno, že se jedná o koncentrát. Takto označený džus nesmí obsahovat už žádné jiné složky.

Zbystřete u ovocného nápoje nebo nektaru

Přesně takto jsou označeny kartony či lahve s džusy, které neobsahují 100% podíl ovoce či zeleniny. Označení, které mohou výrobci používat, je dáno vyhláškou a pomáhá kupujícím se vyznat mezi množstvím džusů. Pokud tedy uvidíte na obale uvedeno, že se jedná o nektar nebo ovocný nápoj, ihned víte, že uvnitř lahve nenajdete jen ovocnou šťávu.

Jak uvádí Informační centrum bezpečnosti potravin, pokud je nápoj označen jako nektar, musí se podíl šťávy (ať už ovocné nebo zeleninové) pohybovat mezi 25 až 50 %. V tomto případě je ve složení v drtivé většině kromě šťávy i voda a cukr. Někteří výrobci nápoj obohatí ještě o vitamin C. Zakoupením takového džusu ale neděláte chybu, protože například rybízový či brusinkový džus se ve 100% podílu šťávy neprodává, a to zejména kvůli tomu, že by spotřebitelům až tolik nechutnal. Nemusí se tak vždy jednat o „šizení“ a ředění džusu. Stačí si vždy zkontrolovat, zda se někde vedle nenachází jiný produkt s vyšším podílem šťávy.

V případě, že je na obale napsáno, že se jedná o nápoj, případně o nesycený nealkoholický nápoj, pak je jasné, že se uvnitř nachází nejmenší podíl šťávy. V tomto případě je dostačující, aby v nápoji byla obsažena šťáva, která dosahuje pouhé jedné čtvrtiny toho, co musí splňovat nektary. To znamená, že u těchto produktů je dostačující, když obsahují 6,25 % šťáv a zbytek je doplněn vodou a cukry.

Existují i nápoje, které běžně najdete mezi džusy, ale jejich obsah ovocné složky je jen pár procent. Takové nápoje jsou většinou označeny jako nesycené nealkoholické nápoje s příchutí nejrůznějšího ovoce. V tomto případě se většinou jedná pouze o předraženou oslazenou vodu a lépe uděláte, když si koupíte kvalitní sirup, který udělá stejnou službu, ale na více litrů nápoje. Před vložením do košíku si vždy přečtěte, o jaký džus se jedná, abyste měli jasné informace o tom, jak kvalitní je.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze