Odpad z ISS prorazil na Floridě střechu domu a dostal se skrz další dvě patra

Odpad z ISS prorazil na Floridě střechu domu a dostal se skrz další dvě patra
Fotografie: NASA
  • Baterie shozené v roce 2021 vstoupily do atmosféry 8. března
  • NASA se domnívala, že kompletně shoří, ale kus vesmírného odpadu dopadl na dům Alejandra Otera
  • Agentura po analýze materiálů potvrdila, že se opravdu jedná o kus shozených baterií

Není žádným tajemstvím, že vesmírné agentury zanechávají na oběžné dráze nejrůznější odpad, který postupně klesá, až nakonec vstoupí do atmosféry, kde zcela shoří. Nebo alespoň ve většině případů. Některé kusy jsou tak obrovské, že při průletu atmosférou část z nich přežije a nekontrolovatelně pak dopadnou na Zemi. V drtivé většině však dopadnou do oceánu. V březnu se tak ale nestalo a kus vesmírného odpadu spadl na dům Alejandra Otera, prorazil střechu a další dvě patra domu. Kromě škody na majetku se ale nikomu nic nestalo.

Incident se podle space.com stal 8. března a majitel domu se domníval, že jde o část vyřazených baterií, které byly z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odpojeny v březnu 2021. A NASA mu po analýze předmětu dala za pravdu. Baterie vážící dohromady 2 630 kg vstoupily do atmosféry 8. března, a ačkoliv se očekávalo, že v ní zcela zcela shoří, nestalo se tak.

NASA si předmět převzala na přezkoumání, aby provedla analýzu materiálů. Vesmírný odpad váží 0,7 kg a měří na výšku 10 cm a na šířku 4 cm a jde se o kovovou slitinu Inconel. Jedná se o část sloupu, který sloužil k upevnění baterií na nákladní paletu.


Mezinárodní vesmírná stanice provede podrobné zkoumání analýzy odhozu a opětovného vstupu, aby určila příčinu přežití trosek a podle potřeby aktualizovala modelování a analýzu. Specialisté NASA používají technické modely k odhadu, jak se objekty zahřívají a rozpadají během opětovného vstupu do atmosféry. Tyto modely vyžadují podrobné vstupní parametry a jsou pravidelně aktualizovány, když se zjistí, že trosky přežily atmosférický opětovný vstup na zem,uvedla NASA ve zprávě.

Agentura bere vesmírný odpad vážně a chce zajistit, aby se na Zemi dostalo co nejméně vesmírného smetí, kterého je na oběžné dráze opravdu hodně. Nejde totiž jen o bezpečí na Zemi, ale i na ISS, která se už několikrát musela odpadu na oběžné dráze vyhýbat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze