Vybíráme nejlepší laserové UST projektory

Vybíráme nejlepší laserové UST projektory
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • Většina z dnes doporučených UST projektorů nahradí i televizor
  • Projektory se liší použitým operačním systémem i maximální svítivostí

Máte už dost obřích televizorů a hledáte za ně ideální náhradu? Možná pro vás máme řešení – UST laserové projektory. Tyto projektory nabízí ultra krátkou projekční vzdálenost, většinou vám zpřístupní úhlopříčku větší než 100 palců už ze vzdálenosti okolo 25 centimetrů od zdi či plátna. Projektory jsou navíc mnohdy velmi elegantním doplňkem a pokud jsou v nečinnosti, nenarušují čistotu vašeho interiéru. Pokud po nějakém UST projektoru již delší dobu přemýšlíte, v dnešním výběru vám přestavíme ty, které jsou za naši redakci ty vůbec nejlepší.


Vybíráme nejlepší laserové UST projektory

XGIMI Aura


Jeden z nejzajímavějších UST laserových projektorů dneška je projektor XGIMI, za cenu pod 60 tisíc korun nabídne opravdu mnohé. Začneme však trochu nečekaně, a to negativy. Projektor není kdo ví jak krásný kus elektroniky, i přesto, že je design záležitost subjektivní, z dnešního výběru patří spíše k těm méně elegantním.

Kromě designu však budete spokojeni. XGIMI Aura nabízí 0,47" DMD displej, svítivost činí 2 400 ANSI lumenů, což je slušný nadprůměr. To zaručuje, že projektor můžete bez obav používat i během dne, není třeba důkladné světelné utěsnění místnosti.Nativní rozlišení projektoru činí 4K, tedy 3 840 × 2 160 pixelů. XGIMI Aura se navíc chlubí podporou HDR 10, HLG, MEMC (grafické vyhlazování pohybu), chybí však Dolby Vision.

XGIMi uvádí, že projekce je možná až do úhlopříčky 150 palců (381 cm), ovšem doporučuje pohybovat se v rozmezí 80 až 120 palců, tedy 203 až 305 cm. Abyste docílili 120palcové úhlopříčky, stačí aby byl projektor 30 centimetrů od zdi. Automatická korekce zkreslení a ostrosti chybí, ovšem nastaveno máte během 5 minut. Velkou výhodou projektoru je fakt, že uvnitř naleznete systém Android TV, instalovat tedy můžete libovolné aplikace pro tuto platformu. Jen pozor na Netflix, ve 4K rozlišení jej zprovoznit nejde a budete tak muset investovat do Mi TV Boxu. XGIMI nechybí ani podpora 3D promítání, stačí pořídit vhodné aktivní brýle. Kvalita projekce je opravdu parádní. Nejde jen o rozlišení, ale také o špičkovou ostrost a sytost barev. Barvy jsou naživo ještě sytější a detaily ostré, a to se stále bavíme o podkladu ve formě bílé zdi, na které je spousta nedokonalostí.

O špičkový zvuk se starají reproduktory s certifikací Harman/Kardon s výkonem 60 W. Osobně považuji XGIMI Aura za jeden z nejvyváženějších UST projektorů z dnešního výběru. Za rozumnou cenu nabídne špičkový obraz a luxusní zvuk, jen ten design se příliš nepovedl.

Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150"


Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150" je sice už starší UST laserový projektor, stále však patří mezi ty vůbec nejzajímavější. Xiaomi se zkrátka povedlo předběhnout dobu. Začít musíme opravdu elegantním designem, projektor od Xiaomi je navíc velmi kompaktní a není větší než VHS rekordér, který si většina z nás důvěrně pamatuje.

Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150" se chlubí technologií Advanced Laser Phosphor Display 3.0 s 0,47" DMD displejem, přičemž tato technologie zobrazení je využívána i v komerčních kinech po celém světě. Svítivost činí 1 500 až 1 600 ANSI lumenů (na podložce), což je méně než nabízí XGIMI Aura a je tedy vhodné dopřát projektoru trochu toho přítmí. Ne, není třeba zatahovat rolety v celém bytě, ale určitě bude potřebovat více přítmí, než právě XGIMI. Nativní rozlišení projektoru činí 4K, tedy 3 840 × 2 160 pixelů a nativní kontrast je 3 000:1, podpora HDR a Dolby Vision chybí.

Xiaomi doporučuje velikost obrazu v rozmezí 80 až 150", tedy 203 až 381 cm. Díky tomu, že se jedná o projektor s extra krátkou projekční vzdáleností (ultra-short throw), aby dosáhl základní úhlopříčky 120", musí být jen 34 cm od zdi. Podpora 3D projekce chybí, stejně jako automatická korekce zkreslení a nastavení ostrosti. Projektor je osazen dvojicí výškových reproduktorů s výkonem celkem 30 W a dvojicí bassreflexových reproduktorů s certifikací Dolby Audio 3-D Virtual Surround a DTS HD. Stejně jako XGIMI nabízí i projektor od Xiaomi systém Android TV a díky jednoduchému „fíglu“ zprovozníte i Netflix ve 4K rozlišení.

Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150" je výrazně levnější než projektor XGIMI, pořídíte jej za zhruba 54 tisíc korun. Smířit se však musíte s méně hlasitou projekcí, absencí HDR(10) a nižší svítivostí.

ViewSonic X2000B-4K


Ve zkratce, ViewSonic X2000B-4K kombinuje výhody projektoru XGIMI Aura i Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150", navíc za velmi přívětivou cenu. Začneme designem, zde se ViewSonic opravdu „vytáhl“, po stránce designu mu prakticky nemáme co vytknout. ViewSonic X2000B-4K nabízí 0,47" DMD displej, což je mimochodem stejně jako v případě projektoru od Xiaomi a XGIMI. Svítivost činí 2 000 ANSI lumenů, což je více, než nabízí konkurence od Xiaomi a méně než XGIMI Aura. Přesto 2 000 ANSI lumenů zaručuje, že projektor můžete bez obav používat i během dne.

ViewSonic X2000B-4K se navíc chlubí podporou HDR/HLG, Dolby Vision chybí, kontrast činí 3 000 000:1, rozlišení činí shodných 3 840 × 2 160 pixelů. ViewSonic uvádí, že projekce je možná až do úhlopříčky 150 palců (381 cm), což můžeme potvrdit z praxe, abyste docílili 120palcové úhlopříčce, musí být projektor vzdálen od stěny 33,2 cm. Nechybí ani podpora 3D, musíte si však obstarat obsah a 3D aktivní brýle, přičemž jeden kus vyjde zhruba na 1 000 Kč. Je také nutné počítat s tím, že 3D sníží jas, takže jsou filmy tmavší, a 3D se tak hodí primárně jen pro noční promítání.

K čemu by ale byl dobrý obraz, když by zvuk nestál za nic? Ani zde se nemusíte obávat problémů. Projektor je osazen reproduktory Harman Kardon s podporou Dolby/DTS s celkovým výkonem 50 W (dvě sady 10W výškových a 15W nízkofrekvenčních měničů).

V čem může ViewSonic X2000B-4K naopak zklamat je použití operačního systému. Jde o proprietární systém od ViewSonicu, který je postaven na Androidu, ovšem nejde o Android TV. Rada je jednoduchá, ihned s ViewSonic X2000B-4K pořiďte i Mi TV Box od Xiaomi, investice 1 000 Kč se vám vrátí na nervech. Projektor boduje i cenou, pořídíte jej za zhruba 45 tisíc korun a stává se tak vůbec tím nejvýhodnějším s ohledem na poměr ceny a výkonu.

Epson EH-LS800


Pokud jsou vaše nároky na svítivost opravdu vysoké, zaujmout by vás mohl projektor Epson EH-LS800. Ten se pyšní opravdu špičkovou svítivostí až 4 000 lumenů. To je hodnota, která umožňuje bezproblémovou projekci i za denního světla. Potěší podpora HDR10. Už při vzdálenosti 2,3 cm získáte úhlopříčku 80", při vzdálenosti 28,5 cm od zdi či projekčního plátna získáte plných 150", tedy 3,8m úhlopříčku. Výhodou je, že i při takto velké úhlopříčce je kvalita výborná díky 4K rozlišení, laserové technologii 3LCD s 0,62" čipem C2 Fine a množství „dolaďujících“ prvků v nastavení. Poměr stran činí 16:9, kontrast 2 500 000 :1 a životnost je stanovena na 20 000 hodin.

Prostředí vám bude důvěrně známé, a to díky nasazení Android TV. Osobně si myslím, že jde o nejlepší systém pro projektory, protože poskytuje dostatek aplikací, které si můžete dodatečně stáhnout. Avšak bohužel, některé v něm kvůli restrikcím ze strany vývojářů nenajdete. Třeba Netflix podobně jako u projektoru od Xiaomi. Bohužel není ani možné jej dodatečně doinstalovat/aktivovat jako v případě Xiaomi.

Projektor je plastový, nožky kovové, díky nimž působí trochu vzdušněji. Koncept je prakticky identický jako u Xiaomi, na vrchní straně je propadliště pod úhlem, ve kterém se nachází sklíčko projektoru. Přední strana je nápaditá, je totiž krytá látkovou vrstvou, která je potažená na plastu, lze navíc sejmout a v případě potřeby vyměnit/vyčistit. Pravý bok skrývá pod krytkou konektory. Oceňuji, že jsou skryté hluboko, pokud tedy zapojíte například USB disk, stále lze krytka uzavřít a vy připojené periferie nevidíte. Projektor je z dnešního výběru nejdražší, vyjde na více než 80 tisíc korun.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze