Vybíráme nejlepší robotický vysavač do 20 000 Kč

Vybíráme nejlepší robotický vysavač do 20 000 Kč
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na dražší a kvalitnější robotické vysavače
  • Většina z nich nabídne samovyprazdňovací stanici, některé i další vychytávky
  • Liší se sacím výkonem, navigací a samozřejmě i cenou

Z našeho prvního výběru robotických vysavačů do 10 000 Kč jste si žádného kandidáta nevybrali, máte vyšší rozpočet a chcete si dopřát něco opravdu kvalitního? Pak tu máme robotické vysavače s cenou od 10 do 20 tisíc korun.

Pohybujeme se v částkách, kde samozřejmě očekáváme skvělé produkty s kvalitní navigací a ideálně i samovyprazdňovací stanicí, které mají, až na jednu výjimku, všechny dnes doporučované robotické vysavače.


Rowenta X-Plorer S75s+


Dnešní výběr odstartujeme zvolna značkou Rowenta, s cenou těsně nad hranicí 10 tisíc korun můžete pořídit model X-Plorer S75s+. Ten se svým sacím výkonem 2 700 Pa sice nedominuje dnešnímu výběru, ovšem pro většinu domácností i takový sací výkon plně dostačuje pro kvalitní úklid. V čem Rowenta nezaostává je navigace. Spoléhá se na osvědčenou laserovou navigaci, díky které nezabloudí ani v naprosté tmě. Skrze aplikaci, která je navíc kompletně lokalizovaná můžete robotický vysavač ovládat prakticky odkudkoliv.

Rowenta X-Plorer S75s+ se pyšní samovyprazdňovací stanicí o objemu více než 4 litry, to znamená, že sáček nebudete muset vyměňovat dlouhé týdny. V této cenové třídě je samozřejmostí mokré mopování, o uvolňování kapaliny se stará elektronické čerpadlo, vybrat si můžete ze 4 intenzit. Rowenta se chlubí, že díky HEPA filtru je model X-Plorer S75s+ ideální pro domácnosti, ve kterých jsou čtyřnozí domácí mazlíčci, případně alergici.

Rowenta X-Plorer S75s+ zvládá uložení více pater, pokud tedy máte dům či mezonetový byt, můžete si do paměti uložit až 4 samostatná patra. Výdrž na jedno nabití je průměrná, Rowenta X-Plorer S75s+ zvládne uklízet po dobu až dvou hodin.

Roborock S8


Pokračovat budeme modelem značky Roborock, konkrétně S8. Ten spadá do kategorie robotických vysavačů s opravdu úctyhodným výkonem, navíc jde o nejlevnější model nejnovější řady značky Roborock. Za cenu okolo 13 tisíc korun získáte robotický vysavač s úctyhodným výkonem 6 000 Pa, což je opravdu špičková hodnota.

Oceníte i velkou sběrnou nádobu na nečistoty, konkrétně 400 ml, i zásobník na 300 ml vody patří mezi konkurenty mezi ty větší. Bohužel, základní model S8 nenabízí samovyprazdňovací stanici v základním balení, ta je dostupná až u modelu s přídomkem +, která vyjde na více než 20 tisíc korun. I tak je Roborock S8 přeborníkem v mokrém mopování, zvládne totiž sonické mopování, díky čemuž odstraní i velmi zaschlé nečistoty. Rovněž umí mopovací podložku zvednout tak, aby nenamočil koberec.

Roborock S8 v navigaci spoléhá na laser a ToF senzor, díky kterému se bez problémů vyhne i menším překážkám, což je jasný signál toho, že se jedná o vysavač té nejvyšší třídy. Stejně jako většina jeho kolegů je i Roborock S8 mistrem v délce úklidu, v základním režimu totiž zvládne uklízet až 3 hodiny, což je jasný nadprůměr. Pokud oželíte samovyprazňovací stanici, Roborock S8 určitě patří k nejlepším robotickým vysavačům v poměru cena/výkon.

Xiaomi Robot Vacuum X10+


Pokud si chcete vyzkoušet ty nejmodernější vychytávky ze světa robotických vysavačů, ale váš rozpočet je striktně omezen vrchní hranicí 20 tisíc korun, bezesporu bude nejzajímavější volbou Xiaomi Robot Vacuum X10+. Jde o relativní novinku na tuzemském trhu, kterou u nás v redakci aktuálně testujeme a kterou pořídíte okolo 18 tisíc korun.

Stejně jako například prémiová značka Roborock, do které Xiaomi investovalo spoléhají i produkty Xiaomi na laserovou navigaci LiDAR a 3D kameru, díky které se dokáže vyhýbat různým překážkám s poměrně velkou přesností. Vzhledem k tomu, že cenově se již blíží magické hranici 20 tisíc korun, je jasné, že naše očekávání byla velká, ta se naštěstí i naplnila. Těšit se tak můžete na poměrně slušný výkon 4 000 Pa, ale hlavně na multifunkční samovyprazdňovací stanici. To znamená, že kromě automatického čištění sběrného koše nabídne i automatické čištění mopovacích podložek, jejich sušení a nalévání vody a vylévání špinavé vody po úklidu.

Mopovací podložky při mokrém mopovíní navíc rotují, čímž lépe odstraní některé typy nečistot. Xiaomi zvládne mopovací podložky automaticky zvednout, to pokud začne robotický vysavač uklízet například koberce. Uklízet zvládne i 2 hodiny, což je slušný výsledek.

Roborock Q Revo


Velkým konkurentem pro Xiaomi je i Roborock Q Revo, který lze na našem trhu sehnat těsně pod hranicí 20 000 Kč. A co za své peníze získáte? Začít můžeme například špičkovým sacím výkonem 5 500 Pa, je tedy vhodnější pro sběr ještě menších nečistot. Jeho samovyprazdňovací stanice zvládne vysavač naplnit čistou vodou, odstranit z něj špinavou vodu, vyčistit a vysušit mopovací podložku a vysát sběrný koš. Jedná se tak o „plnou polní“. Stejně jako v případě Xiaomi nabízí kruhové mopy, které rotují a napomáhají tak odstranění zaschlých nečistot.

Roborock Q Revo si vede lépe co se délky úklidu týká, zvládne uklízet až 3 hodiny v kuse. Povedená je také aplikace, ve které si můžete vaši domácnost vizualizovat v 3D prostředí, díky čemuž snáz nastavíte No-Go zóny. Stejně tak zvládne zvednout mopovací podložku v případě, že detekuje koberec, aby jej nenamočil.

Co se týká navigace, Roborock Q Revo se spoléhá na LiDAR laserovou navigaci a stejně jako Xiaomi nabízí i ToF senzor, díky kterému se v prostoru orientuje opravdu velmi dobře. Vyhne se tedy i menším překážkám, které by standardní laser nemusel zachytit. Pokud se ptáte, proč byste měli dát přednost Roborocku namísto Xiaomi, když je dražší, důvodem bude primárně vyšší sací výkon a delší výdrž baterie, jinak jsou si oba vysavače velmi podobné.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze