Vybíráme nejlepší robotický vysavač do 10 000 Kč

Vybíráme nejlepší robotický vysavač do 10 000 Kč
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na levnější, přesto kvalitní robotické vysavače
  • Všechny lze ovládat skrze smarphone a umožní i mokré mopování
  • Liší se výdrží, cenou a samozřejmě i designem

Robotické vysavače se pro mnohé z nás staly nepostradatelnými obyvateli našich domácností, pro mnohé navíc šlo o první prvek chytré domácnosti. Důvod je jednoduchý, většina z nich již podporuje spojení se smartphonem, který nahradil často nevzhledný dálkový ovladač, který se neustále někde ztrácel. V dnešním prvním výběrovém článku serveru fZone.cz se zaměříme na robotické vysavače s cenovkou do 10 000 Kč. Ač se může zdát horní hranice jako příliš vysoká, na kvalitě se určitě nemá šetřit.


Vybíráme nejlepší robotický vysavač do 10 000 Kč

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro a Ultra


Pokud máte rozpočet omezený vrchní hranicí 10 000 Kč, ale rozhodně nechcete žádné velké ústupky, nabízí se Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro, který patří mezi ty vůbec nejlepší robotické vysavače vyšší střední třídy, což koneckonců potvrdila i naše obsáhlá recenze.

Vysavač se může pochlubit velmi elegantním designem, k dispozici je v bílé i černé barevné variantě. Robotický vysavač spoléhá na laserovou navigaci (LiDAR majáček), díky kterému má na vrchní straně menší hrb. I přesto se svými rozměry 35,3 × 35,3 × 9,65 mm rozhodně nepatří mezi obry a bez problému zajede i pod nižší nábytek, například sedačku či komodu. Díky laserové navigaci je jeho orientace v prostoru velmi dobrá, přesto je nutné počítat s tím, že sem tam si nějakou překážku otestuje nárazem, či jejím posunutím.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro musíme pochválit za velmi slušnou výdrž až 3 hodiny, velmi snadné ovládání skrze aplikaci Mi Home (avšak pozor, prostředí aplikace je pouze v anglickém jazyce) a také za mokré mopování. Xiaomi hodně pomáhá vibrační režim, který rozkmitá mopovací podložku na spodní straně vysavače. Díky tomu odstraní i zaschlé nečistoty, když ne na první přejetí, tak hned na druhé přejetí. Důležité je, že o dávkování vody se stará motorek, je tedy přesné a oproti samospádu mnohem efektivnější.

Co se týká běžného vysávání, má opravdu velmi silný sací výkon a bez větších problémů si poradí i s kobercem s nízkým vlasem. Samozřejmě můžete přímo v aplikaci vybrat No-Go zóny, kam vysavač nesmí v průběhu úklidu zajet vysávat, nebo mopovat. Pamatuje si také více pater, což znamená, že se skvěle hodí do rodinných domů či mezonetových bytů. Jde o pomyslný vrchol a předstupeň špičkových robotických vysavačů od kterých se liší především tím, že nemá nádobu, do které se sám po skončení úklidu vysype. Musíte tedy čas od času vysypat nádobu s objemem 450 ml.

Mimochodem, pokud vám nevadí si připlatit, můžete se poohlédnout i po Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Ultra. Ten lze pořídit právě na hranici 10 tisíc korun, nabídne jako benefit i ToF senzor pro rozeznávání překážek a lépe se tedy vyhne menším překážkám na zemi. Výhodou je také vyšší sací výkon (4 000 Pa vs 3 000 Pa), ovšem postrádá vibrační vytírání. Pro někoho může být benefitem fakt, že k verzi Pro lze dokoupit i samovyprazňovací stanici, a to za zhruba 4 000 Kč.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro (Mop-P)


Pokud chcete nějakou tu tisícikorunu ušetřit a nevadí vám, že přijdete o možnost vibračního mokrého vysávání, nabízí se stálice v podobě Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro se stejným typem laserové navigace. Ten na našem trhu již nějakou dobu je, to mu však neubírá nic na jeho dovednostech, navíc, dodnes patří k těm vůbec nejoblíbenějším robotickým vysavačům pod hranicí 10 tisíc korun. Oproti Mop 2 Pro naleznete v základním vybavení speciální 2v1 nádobu, do které můžete nalít vodu, ale poslouží i pro sběr prachu. Pokud by vám nevyhovovala, stále můžete použít jednoúčelovou nádobu pouze na vysávání, která je rovněž součástí základního vybavení. I starší generace dávkuje vodu elektronicky, za pomocí čerpadla.

Rozměry vysavače činí 35 × 35 × 9,45 cm, je tedy téměř identicky velký, jako novější kolega. Oproti tomu používá z valné většiny lesklé plasty, proto doporučujeme nákup spíše bílé barevné varianty. Pro ovládání používáte stejnou aplikaci, tedy Mi Home od Xiaomi, která sice není lokalizovaná, ale je vcelku přehledná. Bohužel, zajít chuť si musíte nechat i na uložení více pater. Tuto dovednost sice umí čínská varianta robota, ovšem tu ne snadno seženete, navíc mohou nastat problémy při párování s aplikací Mi Home.

Co se týká výkonu, je velmi podobný jako u Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro, i mokré vytírání je velice kvalitní díky pohybu ve tvaru „Y“, chybí ovšem vibrační vytírání. Hlučnost je o trochu vyšší, přesto nelze jednoznačně říci, že bychom mu oproti Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro nedali přednost, za svoji cenu totiž nabídne opravdu mnohé, je zřejmě nejvýhodnějším modelem s poměrem cena/výkon.

Rowenta X-Plorer S130 AI 4v1


Dalším zajímavým hráčem je robotický vysavač značky Rowenta, konkrétně model X-Plorer S130 AI 4v1. Rowenta X-Plorer S130 AI 4v1 se vzhledem nikterak neliší od ostatních robotických vysavačů značky, to však není urážka, právě naopak. Vysavač má kruhový tvar s průměrem 34,2 cm a výškou pouhých 8 cm, díky čemuž pro něj není problém ani opravdu nízký nábytek. Rowenta kombinuje laserovou navigaci a infračervenou kameru, díky čemuž se v prostoru orientuje opravdu velmi dobře. Navíc jej ovládá umělá inteligence, která se postupně učí překážky ve vaší domácnosti a tím zrychluje každý další úklid. Ovládání je zajištěno doprovodnou aplikací, která je v češtině.

Kvůli nižší tloušťce musela ustoupit baterie, Rowenta X-Plorer S130 AI 4v1 zvládne uklízet zhruba 2 hodiny na nižší výkon, což je méně než například Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro. Na druhou stranu se lépe orientuje v prostoru a nechybí ji ani současné mokré a suché vysávání, což oceňujeme. Hodí se však upozornit, že vytírání je zajištěno samospádem, což je oproti Xiaomi robotům menší nevýhoda. Pokud se chcete více seznámit s aplikací, můžete se podívat například na naši recenzi vysavače Rowenta Explorer Serie 80.

V ostatních aspektech Rowenta nijak nezaostává, někde se ji dokonce daří lépe. Má hned dva boční kartáčky, díky nízko konstrukci se dostane prakticky všude, samozřejmostí je HEPA filtr, který je vhodný pro alergiky. Třešničkou na dortu je možnost ovládání robota přes hlasové asistenty, rozumí si s Google Asistentem, Alexou i Siri. S přihlédnutím na cenu jde o zdatného konkurenta pro vysavače od Xiaomi.

Roborock Q7 Max


V našem výběru nesmí chybět ani značka Roborock, za kterou sice z investičního hlediska stojí společnosti Xiaomi, ale své produkty vyvíjí nezávisle na sobě. Tomu odpovídá i jiná aplikace, která je v případě značky Roborock podobně intuitivní, ale bohužel také pouze v angličtině (a dalších světových jazycích). Roborock Q7 Max můžete koupit ve dvou variantách, ta draží vyjde zhruba na 13 tisíc a má samovyprazdňovací nádobu, ta levnější ji nemá a seženete ji pod hranicí 10 tisíc korun. Existuje i varianta Q7, ovšem ta nenabízí elektronickou regulaci průtoku vody.

Za své peníze dostanete robotický vysavač, který zvládá mokré i suché vysávání a má, jak už víme, elektronickou nádržku na vodu, orientuje se v prostoru díky „majáčku“, tedy díky laserové navigaci LiDAR. Nabídne velmi slušný výkon 4 200 Pa, má odolný celopryžový kartáč, navíc na nejnižší výkon zvládne uklízet úctyhodné 3 hodiny. Starostliví rodiče ocení i dětský zámek, kdy vysavač můžete snadno zabezpečit před nenechavými prstíky vašich ratolestí.

Rozměry vysavače jsou vcelku standardní, konkrétně 35 × 35 x 9,7 cm, není tedy zcela ideální pod velmi nízký nábytek. Stejně jako všechny předchozí vysavače zvládne i Roborock zakázané zóny, to znamená, že můžete určit, kde nemá vysávat.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze