ViewSonic M10 je ukázkou toho, že i kompaktní projektor dokáže ohromit

První dojmy
ViewSonic M10 je ukázkou toho, že i kompaktní projektor dokáže ohromit
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • ViewSonic M10 je kompaktní RGB laserový projektor
  • Zaujme vysokou svítivostí i plnými barvami
  • K dostání je za zhruba 24 tisíc korun

Kompaktní projektory jsou kategorií, kde se zajímavých novinek dočkáváme jen výjimečně, naposledy nás zaujal projektor Epson EF-12, ovšem zde se bavíme o několik let starém zařízení. Zájem se aktuálně snaží vzbudit projektor od ViewSonic, konkrétně model M10. Ten přináší skvělou svítivost se špičkovu laserovou technologií RGB, cena přitom nedosahuje astronomických výšin, jak byste možná čekali.

Design a konstrukce: hra s detaily

Ne, ViewSonic M10 rozhodně není nudný projektor, ViewSonic si vyhrál s detaily a nám se velice líbí. Začneme ale rozměry, které činí 20,2 × 16,5 × 9,2 cm, hmotnost poté 1,36 kilogramů. Modul s objektivem se nachází na čele projektoru, kromě něj se zde nachází i ToF kamera, která slouží pro automatické ostření. Velkým benefitem je sklopný stojánek, který se nachází na přední straně projektoru a který nemá pevně nastavené úhly sklonu, naopak díky své perfektní pevnosti drží prakticky v libovolném úhlu.

Levý i pravý bok projektoru je velice efektní, ViewSonic zkombinoval černý a bronzový plast, který perforoval a vytvořil tak velice zajímavý geometrický obrazec. Na pravém boku se nachází záslepka, pod kterou se objeví HDMI 2.0 (HDCP 2.2) konektor, napájecí konektor, USB-A 2.0 konektor a dokonce i USB-C konektor, v případě, že budete projektor kamkoli přenášet, konektory zůstanou dokonale skryté. Levý bok hostí pouze tlačítko pro vypnutí/zapnutí projektoru, které je rovněž elegantně skryté v plastových detailech.

Lze projektor ovládat i bez dálkového ovladače? Základně ano, na vrchní straně projektoru se totiž nachází základní panel s několika kapacitními tlačítky, konkrétně snížení hlasitosti, zvýšení hlasitosti a tlačítko Play/Pause, pro pohyb v prostředí se však bez ovladače/smartphonu neobejdete.

Konstrukce projektoru ViewSonic M10 umožňuje, abyste projektor položili na zadní stranu, kde jsou rovněž gumové nožky. Proč? To pokud se rozhodnete, že chcete promítat na strop. ViewSonic za tuto možnost chválíme!

RGB laser: to budete koukat

ViewSonic M10 nabízí laserovou technologií RGB, přičemž výrobcem udávaný jas činí špičkových 2 200 RGB lumenů. Jde o hodnotu, která je obvyklá pro mnohem větší projektory. RGB laserové řešení integruje tři primární laserové zdroje světla do jednoho modulu výstupu, což umožnilo zmenšit rozměry, ale zároveň se M10 chlubí 100% pokrytím standardu BT.2020. Pro srovnání, běžné laserové projektory vyzařují jeden modrý paprsek světla, který putuje k barevným kolečkům a fosforu, díky čemuž se „obarví“, ovšem s omezeným barevným rozsahem. RGB laserová technologie vysílá modrý, červený i zelený paprsek současně.

ViewSonic M10

Co to ve výsledku znamená? Jednoduše velmi živé barvy a opravdu skvělou světelnost, díky čemuž nepotřebujete dokonale odstíněnou místnost, bez problémů můžete promítat i během dne. ViewSonic M10 nabízí Full HD rozlišení (1 920 × 1 080 pixelů) a podporuje HDR. Barevnost je opravdu úctyhodná, sám jsem projektor M10 srovnával s UST projektorem X2000B-4K a mohu poznamenat, že barvy M10 se mi zkrátka líbily více, jsou totiž syté, plné a opravdu oku lahodící. Ano, nižší rozlišení jde poznat, takže jako plnohodnotná náhrada televizoru M10 zřejmě neuspěje, o to se však ani nesnaží.

Jak už víme, projektor díky ToF kameře zvládne automatické ostření, které je bleskurychlé, automatické a provede se pokaždé, když s projektorem pohnete (nebo se před ním projdete). Automatické ostření funguje perfektně, stejně tak dobře funguje automatická korekce lichoběžníkového zkreslení (horizontální i vertikální +/-40 stupňů), a to bez ohledu na to, zda projektor stojí na stolku před stěnou, nebo je umístěn na boku, například na komodě. Obraz se automaticky „srovná“ během 2 vteřin a opět, pokud s projektorem pohnete, automaticky obraz vyrovná a díky ToF senzoru se navíc automaticky zaostří. To se nám líbí!

Maximem 0,23" objektivu je 180palcová úhlopříčka, tedy 4,5 metru metry, zde už však narážíme na schopnosti Full HD rozlišení, doporučované maximum je 120 palců, tedy 3 metry. Pro představu, aby ViewSonic M10 vykouzlil 100palcovou úhlopříčku (2,54 metru), měl by být vzdálený 2,6 metru od stěny. ViewSonic garantuje, že světelný zdroj vydrží 20 000 hodin v normálním a 30 000 hodin v EKO režimu. Nechybí ani digitální zoom, konkrétně 0,8–1×.

Další funkce: USB-C má, iPhone 15 podporuje

USB-C konektor je tu s námi dlouhé roky, ale je hezké, že si ViewSonic všiml, že jej nově mají i iPhony, takže ve svých materiálech zmiňuje, že projektor M10 nativně podporuje sdílení skrze USB-C kabel z iPhonu 15 Pro (a samozřejmě z jakéhokoliv dalšího smartphonu/notebooku/tabletu s USB-C). A opravdu, funguje to. Kromě toho funguje i klasické zrcadlení obrazu přes aplikaci, tedy Wi-Fi bezdrátové sdílení obrazu.

ViewSonic M10

Prostředí projektoru ViewSonic M10 je založeno na Androidu, avšak Obchod Play nečekejte. Existuje vlastní obchod s aplikacemi, my ovšem doporučujeme připojit některý z TV sticků, což koneckonců doporučuje na svém webu i ViewSonic – M10 komunikuje s Apple TV, Amazon Fire TV, ale samozřejmě i s Xiaomi Mi TV Stick, který jsme vyzkoušeli i my. Dobrá zpráva je, že vše funguje perfektně, horší zpráva je, že HDMI konektor se nachází velice blízko napájecího konektoru a pokud se snažíte připojit Mi TV Stick „napřímo“, je příliš široký a zasekne se právě o napájecí konektor. Je tedy nutné využít přibalenou HDMI redukci.

Zvuk: Harman Kardon nechybí

Aby byl zážitek dokonalý, i tentokrát se ViewSonic rozhodl nechat svůj reproduktor s výkonem 7 W certifikovat společností Harman Kardon a i tentokrát tato spolupráce nezklamala. Zvuk je čistý, basová složka výrazná a hlasitost tak akorát, klidně zastoupí i externí reproduktor, ke kterému se připojíte skrze Bluetooth. Když už zmiňujeme Bluetooth, i přibalený dálkový ovladač funguje skrze tuto technologii a ovladač tak nemusí mířit přímo na projektor. Je vcelku praktický, díky pohybovému senzoru se automaticky rozsvítí v momentě, kdy jej vezmete do ruky, stejně jako ovladač u projektoru ViewSonic X2-4K.

ViewSonic M10 musím pochválit za velmi nízkou hlučnost, konkrétně 29 decibelů v normálním režimu. To je hodnota, kterou nebudete registrovat ani při hlasitosti nastavenou na minimu.

Projektor ViewSonic M10 je k dispozici u vybraných prodejců za cenu okolo 24 tisíc korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze