Vydejte se s námi na návštěvu do kanceláří pražského Microsoftu

Obsahuje videoreportáž z místa
3
Vydejte se s námi na návštěvu do kanceláří pražského Microsoftu
  • Česká pobočka Microsoftu zaměstnává přes 400 vývojářů a dalších profesí čítajících 50 různých národností
  • Hlavním produktem, na kterém se zde pracuje, je Microsoft Teams
  • Na originálním designu prostor se podíleli samotní zaměstnanci
  • Podívali jsem se také na to, jak bude vypadat budoucnost nakupování

Během návštěvy české pobočky Microsoftu v pražské Vyskočilově ulici, za jejíž zprostředkování děkujeme Honzovi Šteberlovi, jsme mohli nahlédnout do zákulisí míst, ve kterých pracuje několik stovek vývojářů na projektech s globálním dosahem. V průběhu rozhovoru s Martinem Cizlerem, vedoucím vývojového centra, a Pavlou Christophovou, která má na starosti vztahy s veřejností, jsme se mimo jiné dozvěděli, že česká pobočka je opravdu kulturně bohatá, velmi mezinárodní a obvyklým dorozumívacím jazykem je zde angličtina. To ostatně potvrzuje i mapa nacházející se v šestém patře, která ukazuje, jaké národnosti mají v českém Microsoftu zastoupení. Najdeme jich zde v současnosti přibližně padesát z celého světa.

Každé patro budovy je tematicky laděno. Na návrzích originálně vypadajících prostor se podíleli samotní zaměstnanci. V šestém patře tak například můžeme pozorovat tématiku vědy a vesmíru, zatímco v sedmém patře získalo prostor umění. K dispozici mají zaměstnanci Microsoftu svou vlastní „garáž“ jako odkaz na skromné začátky zakladatele Billa Gatese. Originální jsou také názvy jednotlivých místností. Velmi nás kupříkladu zaujala stavebnice Merkur nebo luxusně vypadající Aspen s autenticky vypadajícím krbem.

Pražský Microsoft
3D tiskárna, která je zaměstnancům k dispozici

Jedním z nejdůležitějších produktů, který vzniká v českém Microsoftu, je služba Microsoft Teams, což je komunikační nástroj určený pro profesionální týmy v rámci firem, který nabízí chat i volání a zároveň agreguje další služby z rodiny Office 365.

Microsoft je však aktivní i na poli vzdělávání svých zaměstnanců a připravuje pro ně různé zajímavé eventy. Velmi populární jsou hackathony. Ten největší se koná v létě a výherní nápad má šanci na to stát se reálným produktem či službou. V minulosti takto například vznikla služba zaštiťující online pracovní pohovory.

Pražský Microsoft

Během naší návštěvy jsme rovněž měli příležitost pobavit se s Nikolou Pleskou, který je expertem na digitální transformaci. Ta zjednodušeně řečeno představuje zcela nový způsob vzájemného propojení lidí, dat a procesů.

Ocitli jsme se tak na místě, kde se prezentují reálné scénáře toho, jakým způsobem by se již brzy mohly změnit procesní nákupy a potažmo celé odvětví retailu. Samotný Microsoft, který v posledních několika letech upustil od poskytování krabicového řešení a přešel na komplexní poskytování služeb s modelem předplatného, podle Nikoly pochopil, že o zákazníka je potřeba pečovat více než kdy předtím.

Pražský Microsoft

Během nákupu je tak často využívána personalizace, díky které jsou zákazníkům předkládány více relevantní nabídky. Speciální software a senzory umístěné uvnitř i vně prodejny dokáží detekovat věk i pohlaví a na základě toho vyhledat vhodné produkty a ty správné prodejní argumenty. Nikola však upozorňuje, že za technologickým řešením musí být především skvělá zákaznická zkušenost. Úlohou Microsoftu je v tomto ohledu inspirovat své partnery a ukázat jim, jak mohou prodávat za dva nebo tři roky.

Prohlídku jsme zakončili krásným výhledem ze střechy budovy, kde se za dobrého počasí konají nejrůznější volnočasové aktivity, které zpříjemňují pobyt zaměstnanců na pracovišti. Za zprostředkování prohlídky ještě jednou děkujeme Honzovi Šteberlovi i všem, kteří nám poskytli rozhovor a věnovali svůj čas.

Diskuze ke článku
Řezňýk
Jojo, mrkwosofťáci si tam hrají jak děcka v mateřské školce a ty wyndejsy podle toho taky vypadaj!!!
Mirek
Jednim slovem - "nuda".

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze