Světová zdravotnická organizace přejmenuje opičí neštovice na MPOX

Světová zdravotnická organizace přejmenuje opičí neštovice na MPOX
Fotografie: unsplash.com
  • Podle některých vědců je původní název diskriminační a stigmatizující
  • Nového názvu se dožadují i úředníci prezidenta Bidena
  • WHO sdělí podrobnosti o názvu, až budou jednání dokončena

V červnu letošního roku jsme vás informovali o plánu Světové zdravotnické organizace (WHO) najít nový název pro opičí neštovice. Rozhodnutí přišlo poté, co několik vědců napsalo prohlášení k naléhavé potřebě změny názvu, aby se tak předešlo jakékoli diskriminaci nebo stigmatizaci. Nový název by neměl urážet jakékoli kulturní, sociální, národní, profesní nebo etnické skupiny.


Podle politico.com by WHO měla opičí neštovice přejmenovat na MPOX. Rozhodnutí o změně názvu bylo oznámeno ve středu a přichází v důsledku rostoucího tlaku úředníků prezidenta Bidena, kteří naléhali na Světovou zdravotnickou organizaci, aby změnila název nemoci.

Světová zdravotnická organizace působí jako globální koordinátor v otázkách veřejného zdraví, včetně vyhlašování mezinárodních zdravotních krizí a doporučování názvů nemocí, které pak jednotlivé země přijímají. Organizace uvedla, že podrobnosti o novém názvu sdělí, jakmile budou všechna jednání dokončena. „V kontextu současné globální epidemie je pokračující zmiňování a názvosloví toho, že tento virus je africký, nejen nepřesné, ale je také diskriminační a stigmatizující,“ uvedli vědci ve společné prohlášení v červu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze