WHO stále udržuje nejvyšší pohotovost kvůli koronaviru

WHO stále udržuje nejvyšší pohotovost kvůli koronaviru
Fotografie: unsplash.com
  • Koronavirus nadále představuje celosvětovou nouzovou situaci v oblasti veřejného zdraví
  • V důsledku viru již dohromady zemřelo více než 6,8 milionů lidí
  • Generální ředitel WHO doufá, že nouzová situace letos skončí

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí uvedla, že covid-19 nadále představuje celosvětovou nouzovou situaci v oblasti veřejného zdraví. A stále drží nejvyšší stav pohotovosti. Podle WHO byla pandemie pravděpodobně v přechodném období, které i nadále vyžaduje pečlivé sledování. Už uběhly tři roky od doby, co Světová zdravotnická organizace poprvé prohlásila, že koronavirus představuje celosvětovou nouzovou situaci. Více než 6,8 milionů lidí zemřelo v důsledku pandemie koronaviru, která zasáhla celý svět, zpustošila ekonomiky všech zemí a měla negativní dopad nejen na psychiku lidí.


Nástup vakcín a léků proti koronaviru na začátku roku 2020 značně ovlivnil situaci. Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus doufá, že tento rok skončí nouzová situace, zejména pokud bude možné zlepšit přístup k protipandemickým opatřením. „Zůstáváme v naději, že v nadcházejícím roce svět přejde do nové fáze, ve které snížíme počet hospitalizací a úmrtí na nejnižší možnou úroveň,“ uvedl Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskové konferenci.

Poradci expertního výboru WHO v prosinci sdělili reuters.com, že pravděpodobně není správný čas ukončit nouzový stav vzhledem k situaci v Číně poté, co na konci roku 2022 zrušila přísná opatření.

V Česku minulý týden stoupl počet nově nakažených o 15 % v porovnání s týdnem předchozím. Naopak se snížily počty hospitalizovaných a zemřelých v důsledku nemoci. Počet nových případů se poprvé zvýšil od poloviny prosince.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze