Aktualizované vakcíny proti koronaviru snižují riziko onemocnění o polovinu

Aktualizované vakcíny proti koronaviru snižují riziko onemocnění o polovinu
Fotografie: unsplash.com
  • Aktualizované vakcíny nejvíce pomáhají v boji proti koronaviru mladším dospělým
  • Jsou účinné i proti rychle se šířící subvariantě XBB.1.5.
  • Studie bude pokračovat v dalších měsících

Aktualizované posilovací vakcíny proti koronaviru snižují riziko onemocnění koronavirem zhruba na polovinu, a to i proti infekcím způsobeným rychle se šířící subvariantou XBB.1.5. Nové studie provedené výzkumníky z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) patří mezi první důkazy toho, jak aktualizované posilovače dobře fungují. Data ukazují, že posilovací vakcíny nadále nabízejí velkou ochranu proti aktuálně se šířícím variantám.

Studie probíhala od 1. prosince 2022 do 13. ledna 2023. Z téměř 30 tisíc provedených testů zahrnutých do analýzy bylo více než 13 tisíc (47 %) pozitivních na koronavirus. Výsledky studie ukázaly, že aktualizované vakcíny nejvíce pomáhají v boji proti koronaviru mladším dospělým. U dospělých ve věku od 18 do 49 let snižují posilovací dávky vakcín šanci na získání symptomatického koronaviru způsobeného subvariantou BA.5 o 52 % a snižují šanci na nákazu způsobenou subvariantou XBB nebo XBB.1.5 o 49 %. U dospělých ve věku od 50 až 64 let snížily nové vakcíny pravděpodobnost onemocnění koronavirem o 43 % u BA.5 a o 40 % u subvarianty XBB. U pacientů ve věku 65 let a starších snížily posilovací vakcíny pravděpodobnost infekce se symptomy o 37 % a 43 % pro subvarianty BA.5 a XBB.


„Myslím, že je příliš brzy na to, abychom dokázali říct, jak dlouho bude aktualizovaná vakcína proti viru chránit. Z předchozích zkušeností víme, že v průběhu času pozorujeme pokles ochrany. Nemáme údaje ani za tři měsíce, ale na základě předchozích zkušeností bych očekávala, že ochrana před těžkým průběhem nemoci a smrtí bude vyšší a vydrží déle. Studie bude pokračovat i v nadcházejících měsících,“ uvedla Ruth Link-Gellesová, vedoucí epidemioložka v CDC a hlavní autorka studie pro cnn.com.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze