Z vody vypouštěné z Temelína vyrobila vodní elektrárna elektřinu pro malé město

3
Z vody vypouštěné z Temelína vyrobila vodní elektrárna elektřinu pro malé město
Fotografie: ČEZ
  • Vodní elektrárna Kořensko, kterou pohání voda z jaderné elektrárny Temelín, loni vyrobila vyrobila 2 033 MWh
  • Malá vodní elektrárna Kořensko 2 provoz zahájila v roce 1999 a dosud vyrobila 40 420 MWh elektřiny

Elektřinu pro malé městečko loni vyrobila vodní elektrárna Kořensko. Její turbínu přitom pohání voda, kterou Jaderná elektrárna Temelín vrací do Vltavy. Loni takto jedna z malých vodních elektráren Skupiny ČEZ vyrobila 2 033 MWh, což představuje úsporu více než 1 500 tun emisí CO2.


K výrobě podobného množství elektřiny by uhelná elektrárna spálila skoro dva tisíce tun uhlí a vypustila přes 1 500 tun CO2. V malé vodní elektrárně Kořensko posloužila jako „palivo“ odpadní voda, kterou Jaderná elektrárna Temelín vrací při dodržení přísných ekologických limitů do Vltavy. Ta tak ještě, než skončí ve Vltavě, roztočí Peltonovu turbínu. „Vedle výroby elektřiny a tepla fungujeme i jako zdroj vody pro vodní elektrárnu. Vodu do Vltavy tak nevracíme bez užitku, naopak se získá nemalé množství ekologické elektřiny. Mimochodem za více než dvacetiletou výrobu Kořenska by uhelné elektrárny vypustily přes třicet tisíc tun CO2,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Vltavskou vodu do areálu temelínské elektrárny dopravují čerpadla z Čerpací stanice Hněvkovice. O pár kilometrů dál ji do koryta nejdelší české řeky jihočeská jaderná elektrárna vrací právě prostřednictvím malé vodní elektrárny Kořensko 2. Ta svůj provoz zahájila v roce 1999 a dosud vyrobila 40 420 MWh elektřiny.

Jde o jeden z příkladů skvělého společného fungování jaderných a obnovitelných zdrojů. Podobně jsme například v Jaderné elektrárně Dukovany loni zprovoznili unikátní parkoviště zastřešené fotovoltaickými panely a v plánu máme i další projekty,“ doplňuje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Diskuze ke článku
Michal Suchy
Michal Suchy
Naposledy upraveno: 29. 1. 2022 20:11
Cituji : Díky výškovému rozdílu loni vyrobila 2033 MWh bezemisní elektřiny.
Otázka zní : Kolik MWh spotřebovala čerpadla, která musí nejprve dodat tuto odpadní vodu do areálu JE. Lze opravdu nazývat takto vyrobenou elektřinu bezemisní?
Karel Hembera
Karel Hembera
Samozřejmě Perpetuum Mobile nefunguje a ani nemůže. Je to spíš o formulaci článku, jde o přidanou hodnotu, že vracející se vodu někdo poslal přes turbínu a alespoň částečně kompenzoval energii potřebnou pro načerpání vody do chladících systémů. V článku je trochu víc chlubení, než je nutné 😜

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze