Za rok 2020 skončilo v oceánech více než 1,5 miliardy roušek

Za rok 2020 skončilo v oceánech více než 1,5 miliardy roušek
Fotografie: oceansasia.org
  • Za rok 2020 se vyrobilo více než 52 miliard jednorázových roušek
  • Z toho 1,5 miliardy jich skončilo v oceánech
  • Jedna rouška se může rozkládat až 450 let
  • I přes tak vysoké číslo je to jen zlomek z celkového odpadu, který skončí v oceánech

Podle ocensasia.com se během roku 2020 vyrobilo zhruba 52 miliard jednorázových roušek, z toho více než 1,5 miliardy jich skončilo v oceánech. Rozkládat se nyní budou stovky let a mají špatný dopad i na mořské tvory.

Podle Wastefree Oceans se jedna rouška může v oceánu rozkládat až 450 let. Během tak dlouhé doby se postupně přemění na mikroplasty, které znečišťují životní prostředí ještě více. Ohrožují životy ryb i mořských ptáků a narušují přirozené ekosystémy.

Roušky

„Roušky přidaly oceánům 4 680 až 6 240 metrických tun odpadu. To je ale jen malý zlomek z odhadovaných 8 až 12 milionů metrických tun plastu, které se každý rok dostanou do našich oceánů,“ říká Gary Stokes, ředitel OceansAsia.

I přes karanténu, způsobenou pandemií, spotřeba plastů vzrostla. Je to způsobené právě pandemií, protože většina lidí začala objednávat jídlo přes internet, a to je doručováno v plastovém obalu.


„Plastový odpad ničí naše oceány. Každoročně zabije přibližně 100 tisíc mořských savců a želv, více než jeden milion mořských ptáků a ještě větší počet ryb, bezobratlých a dalších zvířat. Rovněž negativně ovlivňuje rybolov a cestovní ruch a stojí globální ekonomiku ročně odhadem 13 miliard amerických dolarů,“ dodává Stokes.

Ochranáři žádají, aby lidé nosili látkové roušky kdykoli je to možné. A jednorázové roušky, aby odpovědně zlikvidovali, a tím aspoň trochu snížili celkovou spotřebu plastů.