Chirurgické roušky uvolňují znečišťující látky

Chirurgické roušky uvolňují znečišťující látky
Fotografie: unsplash.com
  • V rouškách byly nalezeny stopy olova, antimonu a kadmia
  • Tyto prvky jsou velmi škodlivé ve vodě, protože se nedokážou rozpustit

Vědci zjistili, že chirurgické roušky mohou uvolňovat látky a nanoplasty, které znečišťují ovzduší. Tým z Swansea University zjistil, že roušky uvolňují těžké kovy a plastová vlákna do vody.


„Před pandemií jsme zkoumali omezení používání plastových brček a obalů, nyní se díváme na tisíce chirurgický roušek, které škodí životnímu prostředí. Musíme si utřídit priority, v první řadě musíme překonat pandemii a chránit sebe i ostatní. Mezitím musíme podniknout kroky k ochraně životního prostředí,“ řekl pro BBC Dr. Sarper Sarp, vedoucí projektu.

V loňském roce vědci nejvíce zkoumali, jak plasty škodí životnímu prostředí. Kvůli pandemii se začalo hromadit velké množství chirurgických roušek, ve kterých vědci objevili mnoho škodlivých chemikálií. Hlavně barvivo, které se používá při výrobě. Vědci našli ale i stopy olova, antimonu a kadmia. Tyto prvky mohou být toxické a ve vodě se nedají rozpustit. Postupem času se začnou hromadit, což by mohl být velmi škodlivé pro prostředí ve vodě.

Vědci se nyní zaměří hlavně na výrobu roušek. „Musíme se podívat na to, jak se vyrábějí, jak je můžeme testovat a jak standardizovat jejich kvalitu,“ dodal Dr. Sarp.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze