Za teplem už v květnu? Není problém, přinášíme 8 tipů na dovolenou v Evropě

Za teplem už v květnu? Není problém, přinášíme 8 tipů na dovolenou v Evropě
Fotografie: unsplash.com
  • Užijte si v Evropě klid a příjemné teploty před hlavní turistickou sezónou
  • Objevte kouzlo populárních i méně známých destinací
  • Nechte se inspirovat a vyberte si ideální dovolenou podle vašich preferencí

Touha po slunných paprscích a teplém počasí se s příchodem jara ozývá stále silněji. Naštěstí za krásou a příjemnými teplotami nemusíme cestovat daleko. Řada evropských destinací nabízí již v květnu ideální podmínky pro jarní únik z chladnějšího počasí. Mezi země s nejvyššími květnovými teplotami patří Řecko, Itálie, Španělsko a Turecko, uvedl independent.co.uk. Denní teploty se v těchto destinacích pohybují mezi 23–27 stupni Celsia a můžete se těšit až na 11 hodin slunečního svitu. Nechte se inspirovat osmi tipy na destinace, kde si užijete teplé počasí a klid před hlavní turistickou sezónou.

Gozo, Malta

Na maltském ostrově Gozo, vzdáleném pouhých 45 minut trajektem od Malty, vás v květnu příjemně potěší průměrné denní teploty kolem 24 °C a zhruba 9 hodin slunečního svitu. Gozo má rozlohu pouhých 67 km² a hustou síť autobusových linek. Můžete zde obdivovat malebné pobřeží, ochutnat místní kuchyni, anebo vyrazit na pěší turistiku po místních stezkách. Historie ostrova sahá až do prehistorické doby a nabízí řadu archeologických nalezišť, včetně megalitického chrámového komplexu Ggantija zařazeného na seznam UNESCO, který je starší než egyptské pyramidy.

evropské destinace

V hlavním městě Rabatu (známém také jako Viktoria), najdete středověkou citadelu s historickým domem, archeologické muzeum a katedrálu. Pod citadelou naleznete trh s potravinami, oblečením a suvenýry. Ostrov se pro svou překrásnou krajinu objevuje v řadě filmů a seriálů. Proslulou vápencovou skalní bránu zvanou Azurové okno můžete znát například ze seriálu Hra o trůny či filmu Troja. Z přístavu Mgarr se můžete lodí vydat na menší sousední ostrov Comino a osvěžit se v tyrkysové vodě Modré laguny.

Sevilla, Španělsko

Hlavní město španělské Andalusie, Sevilla, láká v květnu na příjemné teploty okolo 26 °C a 8 hodin slunečního svitu denně. I když se rozkládá na březích řeky Guadalquivir a nenabízí moře ani pláže, uchvátí vás bohatou architekturou od moderních staveb až po historické památky. Mezi dominanty Sevilly patří 3. největší katedrála v Evropě, zapsaná na seznamu UNESCO, která je gotickou stavbou z 16. století s maurskými kořeny.

evropské destinace

Palác Alcázar z 18. století nabízí vyhlídkovou věž, prohlídky s průvodcem a rozsáhlé zahrady. Samozřejmě nesmíme opomenout, že Sevilla je kolébkou flamenca, které se zde zrodilo a dodnes je neodmyslitelnou součástí kulturního života. Atmosféru flamenca zažijete v tablaos, malých flamencových klubech, kde se můžete ponořit do rytmu a vášně tohoto tradičního tance. V Seville si rozhodně nenechte ujít návštěvu místních barů a ochutnávku tapas, malých chuťovek z různých druhů surovin. Pokud dostanete chuť na nakupování, zamiřte do čtvrti Alameda a v nedaleké Trianě objevíte trh s místními potravinami.

Soluň, Řecko

Řecká Soluň v květnu okouzlí příjemnými teplotami okolo 25 °C a 8 hodinami slunečního svitu denně. Toto rušné přístavní město s bohatou historií a kulturou nabízí pestrou paletu zážitků pro všechny typy turistů. Milovníci historie ocení Bílou věž, symbol města, Galeriusův oblouk, Rotundu ze 4. století a středověké hradby obklopující centrum. Moderní architekturu reprezentuje kostel sv. Pavla z roku 1987.

evropské destinace

Hlavní ulice Egnatia je plná obchodů, restaurací a barů a pulzuje nočním životem. Na dosah centra najdete i několik pláží, ideálních pro relaxaci po dni plném poznávání. Za klidnějším pobytem se vydejte do malebných vesniček na poloostrově Chalkidiki. Plavba lodí po Thermaijském zálivu vám nabídne krásný výhled na pobřeží a archeologické naleziště Dion vám odkryje tajemství starobylého města s bohatou historií. Ochutnávka řecké kuchyně v tradičních tavernách a mnoho festivalů a kulturních akcí, které se v květnu v Soluni konají, dodají vaší dovolené příjemné zpestření.

Bodrum, Turecko

Turecký Bodrum v květnu uchvátí příjemnými teplotami okolo 27 °C a 11 hodinami slunečního svitu denně. Malebné přístavní město na pobřeží Egejského moře vás zaujme svými bílými domky, hradem a tyrkysovým mořem. Pro milovníky zábavy je Bodrum místo plné restaurací, barů a nočního života. Pokud dáváte přednost klidnějšímu pobytu, tak v okolí najdete menší vesničky například Yalikavak, Turgutreis a Gumusluk s krásnými plážemi a příjemnou atmosférou.

evropské destinace

Navštívit můžete bodrumský hrad postavený v 15. století rytířským řádem johanitů. V mauzoleu ze 4. století v Halikarnassu, poté můžete objevit pozůstatky jednoho ze sedmi starověkých divů světa. Zaujmout vás dále může plavba lodí po Egejském moři, široká nabídka vodních sportů, rušné trhy, proslulé turecké lázně zvané hamam a místní vyhlášená kuchyně. Do Bodrumu se snadno dostanete letecky a v místě si lze zapůjčit auto nebo skútr.

Formentera, Španělsko

Formentera, klidný ostrov v srdci Balear, láká v květnu na příjemné počasí s denními teplotami okolo 24 stupňů Celsia a 9 hodinami slunečního svitu. Ostrov, nacházející se 30 minut trajektem od Ibizy, je ideální pro ty, kteří hledají klidnější dovolenou bez davů turistů. Pyšní se krásnými plážemi s průzračnou vodou, malebnými městečky a letovisky jako La Savina, Es Migjorn, Cala Saona, Es Pujols a El Pilar de la Mola.

evropské destinace

Vesnička Es Caló a její úzké uličky a bílé domky uchvátí svou autentickou atmosférou. Za návštěvu stojí i maják La Mola na nejvyšším bodě ostrova, odkud se naskýtá oblíbený panoramatický výhled. Na ostrově je k dispozici autobusová doprava, ale pro větší flexibilitu si můžete půjčit auto nebo skútr. Široká škála ubytování, od luxusních hotelů a resortů až po cenově dostupné apartmány a kempy, uspokojí všechny typy turistů. Ceny jsou zde přibližně o 10 % až 20 % nižší než na Ibize.

Sorrento, Itálie

Italské Sorrento, ležící na Sorrentském poloostrově, okouzlí návštěvníky svým výhledem na Neapolský záliv s ikonickou sopkou Vesuv v pozadí. Počasí je zde v květnu příjemně teplé, s průměrnými teplotami okolo 26 °C a 8 hodin denního světla. Město je obklopeno bujnou vegetací, citrusovými háji a olivovými sady, které v květnu rozkvétají. Srdcem Sorrenta je Piazza Tasso, rušné náměstí s obchody, bary a restauracemi, kde se můžete oddat odpočinku a pozorovat ruch italského života.

evropské destinace

Jen kousek odtud se nachází Chiesa di San Francesco, františkánský kostel ze 14. století s bohatě zdobeným interiérem. Kromě historického centra a okolí nabízí Sorrento i další zajímavá místa. Můžete se vydat na procházku po malebných útesech, relaxovat na některé z pláží omývaných průzračně čistým mořem nebo se vydat na výlet lodí na ostrov Capri. Sorrento je ideálním výchozím bodem pro poznávání Amalfitánského pobřeží, Pompejí a dalších zajímavých památek Kampánie.

Protaras, Kypr

Protaras, letovisto na východním pobřeží Kypru, vás okouzlí svým čistým mořem a plážemi. V květnu je zde ideální počasí, a to denní teploty pohybující se kolem 26 stupňů Celsia a 10 hodin slunečního svitu. Ať už máte raději dovolenou plnou relaxu nebo aktivitami spojených s poznáváním, Protaras vám má co nabídnout. Fig Tree Bay je nejznámějším úsekem pobřeží s jemným pískem a jednoduchým přístupem do moře, což z něj dělá ideální místo pro rodiny s dětmi.

evropské destinace

Kromě pláží můžete navštívit i místní oceanárium, kde se seznámíte s mořskými živočichy Středozemního moře nebo místní muzeum, které vám přiblíží historii a kulturu této oblasti. V Národním parku Cape Greco naleznete mnoho krásných stezek pro pěší turistiku a večer můžete vyrazit prozkoumat tradiční speciality, jako jsou meze, kleftiko nebo souvlaki. Milovníci nočního života se můžou vydat do nedalekého letoviska Ayia Napa, proslulého svými bary a kluby.

Cascais, Portugalsko

Portugalské město Cascais, ležící na pobřeží Atlantiku, se pyšní historickým centrem s malebnými uličkami, rušným přístavem a plážemi s průzračnou vodou. Návštěva města je skvělou volbou, pokud hledáte kombinaci historie, pláží a volnočasových aktivit. V květnu vás přivítají příjemné denní teploty kolem 23 °C a hned 9 hodin slunce. Město se pyšní svojí pevností Cidadela de Cascais, která jej kdysi chránila před nájezdy pirátů.

evropské destinace

Návštěvu si zaslouží i místní Muzeum moře sídlící v paláci z 19. století. Milovníci pěší turistiky si zamilují krásné pobřeží a stezky vedoucí k pohoří Siintra. Cascais uspokojí i fanoušky vodních a adrenalinových sportů a je rájem pro golfisty hned s několika vyhlášenými hřišti. Nesmíme zapomenout na gastronomii. Město se pyšní nepřeberným množstvím restaurací s čerstvými rybami a mořskými plody. Za zmínku stojí i restaurace Fortaleza do Guincho oceněná michelinskou hvězdou, která si ocenění drží od roku 2001.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze