Zakladatel Wikipedie si myslí, že ChatGPT je zmatek a vůbec nefunguje

Zakladatel Wikipedie si myslí, že ChatGPT je zmatek a vůbec nefunguje
Fotografie: Emiliano Vittoriosi, unsplash.com
  • Jimmy Wales zcela zkritizoval použití AI při tvorbě textů pro Wikipedii
  • Nástrojům AI unikají jemné detaily a často se zásadním způsobem pletou
  • Přesto by však za určitých podmínek uvítal kontrolu textů AI nástroji

V hodnocení schopností umělé inteligence se mísí nadšení s opatrnou nedůvěrou, až po zcela kritické hlasy. Mezi ně například patřil miliardář Elon Musk, ale jen do doby, než i on spustil vlastní projekt.

Řady kritiků rozšířil Jimmy Wales, zakladatel Wikipedie. Při rozhovoru pro euronews.com zdůraznil své obavy týkající se nástroje OpenAI poháněného umělou inteligencí, zejména jeho přesnosti.

Zakladatel vysvětlil, že používání tohoto nástroje ke generování textu na jeho platformě vyvolává problémy, protože odvádí příšernou práci a protože většinu detailů uvádí špatně a dokonce poskytuje nepřesné informace. Wales zcela nevyloučil možnost využití schopností umělé inteligence ve Wikipedii. Zdůraznil potřebu nástroje poháněného umělou inteligencí, který lze použít k identifikaci nepřesností v článcích.

Wales popsal proces využívání chatbota ChatGPT od OpenAI, který je poháněn umělou inteligencí, k psaní článků na Wikipedii jako zmatek a uvedl, že tento nástroj je hrozný a nedělá svou práci. Dodal, že nástroji při psaní článků unikají jemné detaily a někdy se vysloveně plete, zejména ve chvílích, kdy chatbot tzv. halucinoval.

Nicméně se našly i světlé stránky. Wales uvedl, že by bylo velmi užitečné, kdyby byl k dispozici nástroj poháněný umělou inteligencí, který by pomáhal identifikovat chyby v článcích Wikipedie odkazem na původní zdroje. Dodal, že by to výrazně pomohlo omezit nepřesnosti v článcích, a dále dodal, že je ochoten spolupracovat s open-source modelem, který by se přizpůsobil zásadám platformy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze