AI od Elona Muska se jmenuje Grok. V čem je jiná?

AI od Elona Muska se jmenuje Grok. V čem je jiná?
Fotografie: pixabay.com
  • Výsledek práce společnosti xAI se jmenuje Grok
  • Byl spuštěn v testovacím provozu
  • Své znalosti čerpá z platformy X a nebojí se citlivých a kontroverzních témat

Elon Musk nejdříve nástup umělé inteligence kritizoval, ale podle odborníků to bylo jen proto, že sám v této oblasti zaspal vývoj. To se posléze snažil dohnat tím, že založil společnost xAI, která se měla věnovat vývoji umělé inteligence, která „odhalí pravdu“ a „pochopí vesmír“.

Po půl roce už jsou k dispozici první výsledky. Na adrese grok.x.ai se rozběhl testovací provoz umělé inteligence s názvem Grok. Prozatím je k dispozici pouze omezenému počtu zájemců v USA, ale to by se mělo rychle měnit.

A v čem se liší od jiných modelů jako je Bard od Googlu nebo notoricky známý ChatGPT? V základu žádný. Grok je navržen jako výkonný a všestranný nástroj, který dokáže komplexně a informativně odpovědět na otázky, i když jsou otevřené, náročné nebo zvláštní. Liší se však to, odkud tato inteligence čerpá informace pro své odpovědi. Dokumentace odhaluje, že se spoléhá se na znalost světa v reálném čase prostřednictvím platformy X (dříve Twitter).

Už na první pohled je jasné, že na sociální síti plné falešných účtů propagandy, propagace a zjevných nesmyslů půjde jen těžko najít něco jako „pravda“, pakliže by význam tohoto slova neprošel zásadním vývojem. Přesto jsou však první výsledky podle autorů docela přesvědčivé. Společnost také otestovala svůj model na zkoušce z matematiky z roku 2023, aby zjistila, jak si vede v reálném světě. Grok získal trojku (59 %), jazykový model Claude-2 trojku (55 %) a GPT-4 dvojku (68 %).

To hlavní, proč se na Groka těšit, bude ale něco jiného. Společnost také slibuje, že dokáže odpovídat na „pikantní otázky, které většina ostatních systémů AI odmítá“. Například ChatGPT někdy odmítá řešit tabuizovaná témata, jako jsou probíhající konflikty, nebo Bing Image Creator odmítá požadavky na obrázky, které vypadají, že propagují násilí. To vše a ještě mnohem více by pro Groka neměl být problém – přesně podle kontroverzně provokativní nátury Elona Muska.

Grok je umělá inteligence vytvořená podle Stopařova průvodce po Galaxii, takže je určena k tomu, aby odpověděla téměř na cokoli a, což je mnohem těžší, dokonce navrhla, jaké otázky položit! Grok je stále velmi raný beta produkt - to nejlepší jsme mohli udělat s dvouměsíčním tréninkem, takže očekávejte, že se s vaší pomocí bude s každým dalším týdnem rychle zlepšovat. Grok je navržen tak, aby odpovídal na otázky s trochou vtipu a má rebelský nádech, takže pokud nesnášíte humor, nepoužívejte ho!“ varuje společnost.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze