Zaměstnanci Microsoftu se bouří proti využití HoloLens armádou

2
Zaměstnanci Microsoftu se bouří proti využití HoloLens armádou
  • Projekt IVAS využívá americká armáda pro lepší míření
  • 100 tisíc kusů brýlí se bude prodávat za půl miliardy dolarů
  • Nespokojení zaměstnanci požadují zrušení kontraktu a vznik etických pravidel

Pro Microsoft to měl být obchod snů, ale vypadá to, že se velice snadno může překlopit v noční můru. Prodat 100 tisíc kusů brýlí pro rozšířenou realitu HoloLens za 480 miliónů dolarů může znamenat slušný finanční zisk, ale bouřící se zaměstnanci a pošramocené veřejné mínění mohou takový profit snadno smazat.

„Jsme globální společenství pracovníků Microsoftu a odmítáme tvořit technologii pro válčení a útlak. Jsme znepokojeni tím, že Microsoft poskytuje naši práci americké armádě, která tak může snadno zvyšovat účinnost svých zbraní. Neupsali jsme se k vyvíjení zbraní a požadujeme informace o tom, jak je s naší prací nakládáno.“ Těmito slovy začíná dopis Satyovi Nadellovi a Bradu Smithovi, který prozatím podepsala asi padesátka inženýrů Microsoftu.

Trnem v oku je jim přitom projekt IVAS, který americká armáda využívá k lepšímu zaměřování nepřítele. Zaměstnanci v dopise argumentují, že celý vývoj brýlí se nesl v duchu kreativního použití v průmyslu nebo ve vzdělávání. Jejich požadavek tak zní, aby byla současná zakázka zrušena a do budoucna se postupovalo podle striktních etických pravidel, jejichž dodržování bude kontrolovat komise.

Microsoft není jediná technologická firma, která musí čelit revoltě svých zaměstnanců vyznávajících pacifismus. Loni musel prakticky totožné problémy řešit Google, když se jeho poznatky z Projectu Marven ohledně strojové analýzy dat z bezpilotních letounů začaly uplatňovat ve službách ozbrojených sil.

Diskuze ke článku
Jarda
ale miliony z herního válečného průmyslu jim nesmrdí-pokrytci
Jaran
Když "bůh" stvořil člověka, tak určitě ne ke svému obrazu. Co nebo kdo ještě na této planetě vymýšlí, jak co nejlépe zlikvidovat tvory stejného druhu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze