Spolupráci Microsoftu s armádou prověří etická komise

Spolupráci Microsoftu s armádou prověří etická komise
Fotografie: Microsoft
  • Některým zaměstnancům se nelíbí prodej technologií armádě
  • Problematické je i rozpoznávání obličeje pro imigrační úřady
  • Rozhodnout má audit právní firmy a etická komise

Spolupráce velkých firem s ozbrojenými složkami je eticky složitá a vždy jde o „výbušné“ téma. Zatímco u práce pro zbrojovku je zaměstnancům už dopředu jasné, k čemu se upisují, u mnoha softwarových firem tomu tak být nemusí. A lidí, kteří se špatně smiřují s tím, že kvůli jejich kódu se podaří rychleji a snáze někoho usmrtit, nebude zanedbatelné množství.

Týká se to například i Microsoftu, který je známý například vojenskou verzí brýlí HoloLens. To se ale nelíbí některým jeho zaměstnancům, kteří proti takovému využití podepisují petice. I když to mohlo na první pohled znít jako bouře ve sklenici vody, problém bude zřejmě závažnější. Microsoft samozřejmě nechce přijít o zajímavé peníze z vojenských zakázek, ale ani o špičkové specialisty.

Výsledkem nátlaku, ke kterému se připojili také někteří akcionáři, je po dvou letech ustavení etické komise a prověření daných zakázek třetí stranou. Tou by podle time.com měla být právní firma Foley Hoag LLP. V prohlášení Microsoft mimo jiné zmiňuje: „V reakci na požadavky akcionářů zadá společnost Microsoft nezávislé posouzení třetí stranou, aby identifikovala, pochopila, posoudila a řešila skutečné nebo potenciální nepříznivé dopady produktů a služeb společnosti a obchodních vztahů na lidská práva s ohledem na prosazování práva, kontrolování imigrace a další vládní zakázky.

Vedle brýlí pro armádu se tak posuzování bude týkat i softwaru pro rozpoznávání obličeje, který Microsoft dodává vládním agenturám, jako je imigrační a celní úřad.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze