Microsoft HoloLens 2 opět posouvají možnosti rozšířené reality

Microsoft HoloLens 2 opět posouvají možnosti rozšířené reality
  • I druhá generace je zaměřena na podnikovou sféru
  • Cena dosahuje 100 tisíc korun
  • Brýle si lze i pronajmout, Microsoft k nim nabízí cloudová řešení
  • Otevřená platforma slibuje velký potenciál

Původní HoloLens mají už skoro pět let a jedná se o jedno z předních zařízení v oblasti tzv. rozšířené reality. Připomeňme tedy, že se na rozdíl od mnoha jiných systémů uživateli neservíruje obraz plně virtuálního světa, ale nechává jej sledovat okolní prostředí, do kterého přidává hologramy, které si můžete prohlížet anebo s nimi interagovat.

Jistě si dokážeme představit spoustu možností, jak by se s tím dalo bavit, ale Microsoft se rozhodl, že takto drahá technologie bude mít spíše smysl tam, kde se dokáže zaplatit. Používají ji tak hlavně firmy: v medicíně, v architektuře, při vývoji součástek atd. Stejný přístup zvolí i druhá generace, protože cena 3 500 dolarů by po připočtení daně znamenala bezmála 100 tisíc korun. Menší podniky pak mají možnost si brýle pronajmout za 125 dolarů měsíčně (3 400 Kč).

Větší pohodlí, větší rozlišení

Klíčovým vylepšením druhé generace je dvojnásobně velké zorné pole, které nyní dosahuje hodnoty 52°. Velikost zorného pole je navíc možné upravovat, pokud bude potřeba kvalitnější obraz. Ten tak může dosáhnout ekvivalentu 720p až 2K. Jinými slovy to znamená hustotu 47 pixelů na jeden stupeň. Obraz se promítá pomocí soustavy laserů s frekvencí 54 000 Hz na dvouvrstvé čelní sklo. Pod ním je prostor i pro dioptrické brýle, které se systémem nijak nekolidují.

Práce s hologramy je snadná.

Vylepšena byla samozřejmě i hardwarová výbava. O pohon se nyní stará Snapdragon 850, kterému pomáhá speciálně vyvinutá holografická jednotka a koprocesor pro umělou inteligenci. Konektivita zahrnuje Bluetooth 5.0, Wi-Fi ac a nabíjení pomocí USB-C. Výdrž na jedno nabití má přesáhnout tři hodiny. Dále ve výbavě nalezneme prostorové audio, 5kanálový mikrofon a celou řadu senzorů. Můžete se do nich přihlásit tak snadno jako do počítače s Windows Hello.

Microsoft se zde zaměřil na to, aby bylo celé ovládání natolik přirozené, že se jej nemusíte učit. Systém tak rozpozná vaše ruce a jejich přirozenou interakci se zobrazenými objekty. Můžete tak mačkat virtuální tlačítka, hologramy přetahovat, zvětšovat a zmenšovat a dokonce jim dávat i jednoduché hlasové příkazy jako třeba „následuj mě“.

K čemu je to dobré?

Protože Microsoft cílí především na firmy, dává jim velký prostor pro následnou úpravu, a to nejenom v oblasti software, ale i hardware. Jako ukázka byla představena verze vyvinutá ve spolupráci s firmou Timble, která brýle integrovala do ochranné přilby. Její pracovníci například používají rozšířenou realitu pro prohlížení inženýrských sítí v domě. Mohou si tak udělat jasnou představu o tom, kudy vedou jednotlivé rozvody a kde by mohl ležet případný problém.

I z toho důvodu nedodává Microsoft pouze brýle samotné, ale připojuje k nim i službu Dynamics 365 Remote Assist. Různí lidé na různých místech se mohou spojit ve virtuální telekonferenci. Dynamics 365 Guides zase funguje jako výukový program, který přesně ukazuje lidem, co a jak mají dělat.

Microsoft koncipuje HoloLens jako otevřenou platformu, takže bychom se v budoucnu mohli dočkat opravdu zajímavých aplikací. Může to být například Mozilla a její prohlížeč Firefox Reality. Slibně zní rovněž plánovaná podpora Unreal Engine 4.

HoloLens 2
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze