Zapomeňte na tašky na kolečkách. Robot Gitamini odveze nákup za vás

Zapomeňte na tašky na kolečkách. Robot Gitamini odveze nákup za vás
Fotografie: Piaggio Fast Forward
  • Robot automaticky sleduje majitele
  • Uveze až 10 kg do vzdálenosti 33 km
  • Jeho cena ovšem není příliš příznivá

Symbolem nejenom českých seniorů jsou nákupní tašky na kolečkách, které jim šetří práci s přenášením nákupů. Pokud se podaří naplnit vizi firmy Piaggio Fast Forward, která je pobočkou slavné italské automobilky, pak bychom se mohli dočkat budoucnosti, ve které budou i nákupní tašky robotizované.

Firma ve své reklamní kampani necílí na seniory, ale robota nabízí spíše jako společníka na procházky. Jeho název v italštině ostatně znamená něco jako „malý výlet“. Nejprve se před něj postavíte a stisknete tlačítko pro párování. Robot vás pak bude automaticky následovat, tedy za předpokladu kvalitních cest a rychlosti nižší než 10 km/h. Nepotřebuje k tomu GPS nebo Bluetooth stačí mu obraz z kamery. Užitečný náklad pro robota je 10 kilogramů a zvládne urazit až 33 kilometrů. Výrobce ho začne na stránce mygita.com prodávat 15. října za cenu 1 850 dolarů. S českou DPH to znamená bezmála 50 tisíc korun, takže je nasnadě, že asi české Kauflandy a Lidly tito roboti nezaplaví.

Gita, Gitamini
Gita (vlevo) a Gitamini se hodí nejenom pro nákupy.

Výrobce rovněž zlevňuje svůj starší model Gita. Ten uveze 20 kilogramů, ale jen do vzdálenosti 20 kilometrů. Nyní stojí 2 950 dolarů, tedy skoro 80 tisíc korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze