Změny klimatu ovlivňují českou energetiku už teď

1
Změny klimatu ovlivňují českou energetiku už teď
Fotografie: Amper Holding
  • Loni naměřené hodnoty v ČR byly v průměru o 2 stupně Celsia vyšší než dlouhodobé průměry z let 1961–1990
  • V kombinaci s nedostatkem vody to ovlivňuje zemědělství, lesnictví a vodárenství, ale také, zatím v relativně omezené míře, i energetiku

Nedávno zveřejněná data Českého hydrometeorologického ústavu ukazují, že teploty naměřené v loňském roce na stanicích v ČR byly vloni v průměru o 2 stupně Celsia vyšší než dlouhodobé průměry z let 1961–1990. Naopak loňský úhrn srážek na území ČR dosáhl jen 94 % normálu. Vysoké teploty spojené s nedostatkem vody neovlivnily jen zemědělství, lesnictví a vodárenství, ale, zatím v relativně omezené míře, i energetiku. Sucho tak v různých obdobích loňského roku zasáhlo 92 procent území Česka, na více než polovině republiky šlo o sucho extrémní či výjimečné. V současné době je varující zejména nedostatek sněhu, kterého je nyní nejméně za posledních dvacet let a pouhá desetina obvyklého množství.

Loňský rok, byť o něco vlhčí než předchozí, byl příznivý pro výrobu ze solárních elektráren, které vyrobily o 3 % více energie, než je průměr posledních pěti let, na čemž se podepsal hlavně teplý a suchý červen,“ říká Milan Šálek, hlavní meteorolog společnosti Amper Meteo. Na téměř letních hodnotách výroby sluneční energie byl i poměrně slunečný duben, zatímco za deštivý květen vyrobily „fotovoltaiky“ oproti průměru téměř o pětinu méně. V tomto měsíci také dosti stoupla spotřeba elektřiny, kterou zřejmě některé domácnosti využily v chladném počasí k přitápění po skončení hlavní topné sezóny.

Z obnovitelných zdrojů by mohlo být zvyšováním teplot a suchem ohroženo i předpokládané významné zvyšování podílu biomasy pro vytápění, a to zejména využívání biomasy z lesnictví, kde se počítá s cca 25% nárůstem do roku 2030. Přitom pokračování dosavadního tempa poškozování lesů vlivem sucha a kůrovce může naopak způsobit nedostatek štěpky a dalších materiálů. Bude-li se nedostatek vody i nadále prohlubovat, mohou být v konečné fázi ohroženy i tepelné a jaderné zdroje, jejichž provoz se vyznačuje vysokou spotřebou vody.

Nezbytnou podmínkou přechodu k efektivní a udržitelné energetice je správný odhad vývoje klimatu a jeho důsledků. Jistoty, jako je pravidelné střídání čtyř ročních období v tradiční podobě, prakticky neměnné lokální srážkové úhrny a v konečném důsledku i dostatek vody, patří minulosti. Současně s růstem vyžívání obnovitelných zdrojů doplněných plynovými elektrárnami, zapojováním bateriových úložišť a využíváním chytrých sítí, poroste i význam přesných krátkodobých předpovědí pro řízení energetiky,“ říká Jan Palaščák, generální ředitel skupiny Amper Holding.

Diskuze ke článku
Blue Sun
Tak jasně, tohle je taková dělostřelecká příprava pro to, aby se pak schválil zákon, který energetickým baronům přihraje další miliardy na dotaci toho či onoho.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze