Mohou solární panely pracovat i v noci? Tito vědci říkají, že ano

1
Mohou solární panely pracovat i v noci? Tito vědci říkají, že ano
  • Nový typ článku bude namířen k zemi
  • Bude umět využít infračervené záření
  • Má mít až čtvrtinovou účinnost ve srovnání se současnými panely

Solární panel – už ze samotného názvu je patrné, že k výrobě potřebuje sluneční svit. Obvykle se v této souvislosti hovoří o závislosti na počasí, ale existuje i jeden daleko zjevnější problém. Po velkou část doby svítí slunce na druhou část země, takže je tma. A panely nevyrábějí energii. Může se to zdát tak samozřejmé, že ani nemá smysl se nad tím pozastavovat. Avšak electrek.co přinesl informaci o skupině vědců, kteří pracují na tzv. anti-solárních panelech, které vyrábějí elektřinu v noci.

Princip je přitom překvapivě jednoduchý. Tyto panely nemíří ke slunci, ale naopak k zemi. V té se během dne akumuluje sluneční energie v podobě tepla. Přes noc dochází k jejímu vyzařování. Stačí „jenom“ upravit charakteristiku článků tak, aby byly citlivé na záření v infračerveném spektru.

Zní to překvapivě odvážně a skýtá to v sobě veliký potenciál. Takto upravené články by totiž měly v noci vyrábět až čtvrtinu toho, co vyrábí současné solární články přes den. Technologie ale zatím není tak daleko, aby si vědci dovolili odhalovat možný termín komerčního spuštění.

Diskuze ke článku
Blue Sun
A já mám doma solární powerbanku, kterou v noci nabíjím světlem z lampičky. Kde si můžu vyzvednout Nobelovu cenu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze