Start první 3D tištěné rakety byl zrušen. Druhý pokus bude v sobotu

Start první 3D tištěné rakety byl zrušen. Druhý pokus bude v sobotu
Fotografie: unsplash.com
  • Start byl zrušen 70 vteřin před dokončením odpočtu
  • Druhý pokus se bude vysílat opět živě

Včera večer středoevropského času se pokusila společnost Relativity Space vypustit na oběžnou dráhu první 3D tištěnou raketu na světě. Raketa měla odstartovat z vesmírné základny Cape Canaveral na Floridě, ale během odpočtu se čas zastavil a představitelé později uvedli, že se start odkládá.


Raketa Terran 1 měla být vypuštěna bez užitečného zatížení, to je naplánováno až na další starty. Vyrobena je z 85 % na 3D tiskárně, a to včetně motorů. Při včerejším pokusu o start vypadalo vše v pořádku, ale 70 sekund před vzletem se odpočet zastavil kvůli problémům s teplotou. Společnost se nejprve podle space.com pokusila o restart, aby se mohlo v odpočtu pokračovat, nakonec však prohlásila, že kvůli překročení limitů pro teploty paliva je start zrušen.

Jelikož nedošlo ani k zapálení motorů, raketa je stále připravena na odpalovací rampě. Relativity Space později uvedl, že se o start znovu pokusí v sobotu 11. března od 19:00 SEČ. Mise s názvem GLHF (Good Luck, Have Fun) se bude vysílat opět živě. Pokud se start vydaří, bude to představovat konkurenci pro SpaceX, jelikož díky 3D tisku je společnost schopna dodat raketu už za 60 dní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze