3D tištěná raketa se zítra nad ránem pokusí znovu o start

3D tištěná raketa se zítra nad ránem pokusí znovu o start
Fotografie: unsplash.com
  • Pokusí se vzlétnout opět z vesmírné základny Cape Canaveral
  • Relativity Space poskytne živé vysílání od třetí hodiny ranní

Zítra nad ránem se raketa Terran 1 pokusí o další start. Datum bylo posunuto již dvakrát. Poprvé se tak stalo 8. března, kdy bylo zastaveno odpočítávání 70 sekund před startem, kdy systém nahlásil problém s teplotou paliva. Druhý pokus proběhl 11. března, ten také nedopadl úspěšně. Nejdříve se kvůli silnému větru start posunul a později byl hned dvakrát přerušen kvůli problémům, než společnost definitivně pokus ukončila.


Další start z vesmírné základny Cape Canaveral oznámila společnost na zítra, kdy se ve tři hodiny ráno otevře tříhodinové okno, během kterého se raketa pokusí o start. Ta je z 85 % vytvořená na 3D tiskárně, a to včetně motorů. Výškově nejde o největší raketu – měří jen 33,5 m, ale zato představuje do budoucna možnost rychlejší výroby znovupoužitelných raket. Společnost chce dosáhnout toho, aby byla nakonec tištěna z 95 %.

Raketa Terran 1 je poháněna kapalným kyslíkem a kapalným zemním plynem a není znovupoužitelná. Relativity Space však již pracuje na raketě Terran R, která bude znovupoužitelná a měla by poprvé vzlétnout již příští rok. Jako předchozí pokusy o start, i tento bude společnost vysílat online. Raketa neponese žádné užitečné zatížení, jedná se pouze o testovací let. Pokud tentokrát vše vyjde podle plánu, další lety již budou s užitečným zatížením.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze