4 zajímavosti, které jste o kočkách (nejspíše) nevěděli

4 zajímavosti, které jste o kočkách (nejspíše) nevěděli
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Kočky nemají sladké chuťové pohárky, takže necítí sladkou chuť
  • Mají zvláštní styl chůze, který mají společný jen s žirafami a velbloudy
  • Jejich vrnění vám pomůže od stresu

Kočky jsou mezi domácími mazlíčky společně se psy na přední příčce oblíbenosti. Důvod je jednoduchý – jsou nenáročné, nemusí se venčit a můžete je klidně nechat samotné doma, aniž by jim to vadilo. Naproti tomu projevují páníčkovi lásku (ačkoliv si to odpůrci koček nemyslí) a vrněním vás dokáží uklidnit. Pořád jsou ale tak trochu záhadné. Znali jste o nich tyto zajímavosti?

Kočky necítí sladkou chuť

Všeobecně je známo, že domácím mazlíčkům se nesmí dávat čokoláda a jiné sladkosti, které ji obsahují. Pro psy je čokoláda toxická a pro kočky také není vhodná. Ty ale po čokoládě většinou netouží. Proč? Jednoduše necítí sladkou chuť, a to i přes to, že můžete u svého mazlíčka zaznamenat, jak prosí o kousek sušenky. Podle petmd.com kočkám chybí pohárky na sladké chutě. U lidí se chuťové pohárky skládají ze dvou proteinů, kočky mají však jen jeden z nich. Sladkou chuť ale k životu nepotřebují, jsou to výhradní masožravci.

Chodí stejně jako velbloudi a žirafy

Všimli jste si někdy, jakým stylem se vaše kočka pohybuje? Společně s velbloudy a žirafami podle purina.co.uk patří mezi zvířata, která se pohybují vpřed celou polovinou těla najednou. V jednu chvíli tedy zvednou zadní i přední pravou packu a následně obě levé. Tlapky však pokládají na zem jednotlivě.

kočka

Polydaktylie u koček

Zaznamenali jste, že některé kočky mají více prstů? Běžně jich mají 18 – pět na každé přední tlapce a po čtyřech na zadních. Pokud trpí polydaktylií, musí mít prstů alespoň 19. Podle purina.co.uk měla doposud kočka nejvíce 28 prstů. U těchto zvířat se však nejedná o žádnou zvláštnost, nejvíce se toto postižení vyskytuje u mainské mývalí kočky. Polydaktylie se také přenáší z rodičů na potomky. Stačí aby měl jeden z rodičů polydaktylismus a koťata mají 50% šanci, že jej zdědí. Více prstů naštěstí nemá na život kočky žádný vliv.

Vrnění má blahodárné účinky pro kočku i pro nás

Kočky většinou vrní, když jsou spokojené. Vrnění vzniká podle inspirethemind.org zúžením hlasivkové štěrbiny, která obklopuje hlasivky. Vibrací tak vzniká vrnění. Kočky mohou příst i v případech, kdy je něco bolí, nebo jsou nervózní. Podle studie provedené v minulém roce má kočičí vrnění pozitivní vliv na lidi, kteří trpí stresem. Podle ní má předení regenerační účinek na autonomní nervový systém.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze