Chcete si pořídit kočku jako mazlíčka? Tyto 4 věci kupte než ji přinesete domů

Chcete si pořídit kočku jako mazlíčka? Tyto 4 věci kupte než ji přinesete domů
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Nejdůležitější je koupit misky na vodu a žrádlo
  • Aby vám kočka neškrábala nábytek, pořiďte jí škrabadlo
  • Neobejdete se také bez kočičí toalety a vhodného steliva

Kočka je vhodná jako domácí mazlíček prakticky pro kohokoliv – dokonce i pro ty, kteří mají alergii na kočičí chlupy, se najde hned několik kočičích plemen, které jsou hypoalergenní. Pokud jste se rozhodli, že si domů pořídíte kočku s průkazem původu, je důležité ověřit, zda se opravdu jedná o chovnou stanici, a ne takzvanou množírnu.

V případě, že chcete kočičího kamaráda z útulku, nezapomeňte sdělit, zda chcete kočku, která si bude hrát s dětmi, nebo má být klidnější povahy. Ještě před tím, než si ji donesete domů, je ale potřeba pro ni vše nachystat. Které nejzákladnější věci pořídit?

Miska na vodu a jídlo

Tady můžete vybírat z nepřeberného množství barev, materiálů i stylu. Při výběru dbejte na to, aby misky nebyly příliš hluboké a kočce se z nich dobře pilo a žralo. Nezapomínejte, že mají vousky a z hlubších misek se jim jí hůře. Je dobré mít jednu misku na mokré žrádlo (konzervy, kapsičky), druhou na granule a třetí na vodu. Misku budete také často umývat, nevybírejte proto takové, které mají až zbytečně ozdob a podle petdm.com je také dobré vybírat typ, který se jen tak nepřevrhne a je protiskluzový.

Kočka

Škrabadlo

I v tomto případě se nejspíš nebudete moci rozhodnout, jaký typ chcete, jelikož výběr je opravdu velký. Do začátku můžete klidně koupit nějaké menší škrabadlo a později vybrat takové, které vaše kočka ocení. Nemusíte kupovat luxusní domečky za tisíce, ale postačí i obyčejné škrabadlo. Jde zejména o to, aby si kočka škrábala drápy na něm, a ne na vašem nábytku. Podle dailypaws.com je pak vhodné přemístit jej na místo, kam vaše kočka nejčastěji chodí.

Kočičí záchod

Nezbytné vybavení pro domácí kočky. Tady se musíte rozhodnout, zda pořídíte bedýnku obyčejnou, se střechou, rohovou, nebo automatickou. Rozhodněte se také dopředu, kam záchod umístíte, aby se na místo naučila kočka ihned chodit. Každé kočce také vyhovuje jiný druh podestýlky, kterých jsou na trhu stovky. Můžete vyzkoušet silikátové, jílové, hrudkující, parfemované, či přírodní. Zeptejte se původního majitele, na jakou podestýlku byla kočka doposud zvyklá a podle toho pak kupte i stelivo.

Hračky

Další důležitá věc, kterou budete rozhodně potřebovat. Pravidlem však bývá, že majitel do nového domova společně s kočkou přibalí i nějaké hračky, aby si kočka s sebou odnesla něco, co je její a má známe pachy. Pokud si pořizujete kotě, nehrajte si s ním rukou – bude si myslet, že ruka je hračka a následně vás může škrábnout v domnění, že si pouze hraje. Pořiďte jí malé míčky, myšky, peříčka na šňůrce a podobně. A jak uvádí thesprucepets.com, chybu neuděláte, pokud nachystáte papírovou krabici či tašku – krabice totiž zbožňují všechny kočky, bez ohledu na jejich věk.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze