Dejte si pozor, tyto pokojové rostliny jsou pro kočky jedovaté

Dejte si pozor, tyto pokojové rostliny jsou pro kočky jedovaté
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Mezi nejjedovatější patří lilie, které způsobují selhání ledvin
  • Pro kočky je jedovaté také jmelí, které je oblíbené jako vánoční výzdoba
  • A je potřeba dávat pozor i na difenbachii a potos

Máte doma kočku, ale zároveň si doma pěstuje i pokojové květiny? Pak je potřeba si dávat na některé druhy pozor. Ne všechny kočky samozřejmě touží po tom ochutnat listy či květy rostlin, ale zejména koťata a mladé kočky rády objevují. Některé pokojové rostliny jsou ale pro ně jedovaté, a tak pokud vaše kočka patří mezi „floristky“, pak si dejte pozor na tyto rostliny – mohly by jim velmi ublížit.

Lilie

Tento druh květin je pro kočky obzvláště jedovatý. Ačkoliv tento druh se bude ve vaší domácnosti nacházet nejspíše pouze jako řezaná květina, je potřeba dávat pozor, aby byla od vaší kočky daleko. Podle cats.org.uk totiž stačí, pokud se o lilii kočka otře. Dostane tak na svoji srst pyl a následně při olizování jej může nevědomky pozřít. I malé množství pak může vést k selhání ledvin.

Jmelí

Kupujete na vánoční výzdobu jmelí? Pak jej pověste někam, kde na něj kočka nedosáhne. Nejlépe ale uděláte, pokud si tuto tradici odpustíte. Jmelí totiž může podle hillspet.com způsobil vážné zdravotní potíže, a to včetně srdečního selhání. Pokud byste tedy měli podezření, že vaše kočka sežrala i jen malý kousek jmelí, vyhledejte okamžitě veterinární pomoc.

jmelí

Difenbachie

Tato rostlina je v domácnostech velmi oblíbená, ale bohužel i tato „pokojovka“ je pro naše mazlíčky jedovatá. Pokud dojde k požití listů, nebo k jejich rozžvýkání, kočky zažívají bolestivý otok trávicího traktu i sliznic, následované průjmem a zvýšením sliněním. Není tedy vhodné mít doma tuto květinu zároveň s kočkou, která je zvídavá.

Potos

Další pokojová rostlina, která je v domácnostech velmi rozšířená. Jedná se o popínavou rostlinu, která roste velmi rychle. Pokud ji nezajistíte oporu, bude si ji hledat jinde. Pro kočky ale představuje hrozbu. Ačkoliv jejich listy pro ně mohou znamenat skvělou hračku, pokud by jakoukoliv část rostliny snědly, mohlo by to pro ně znamenat křeče a potíže s dýcháním, které by mohly přejít až v dušení.

Kytek, které jsou pro kočky nebezpečné, je mnohem více, a tak je potřeba dávat pozor na příznaky, které značí problém. Podle petmd.com mezi ně nejčastěji patří obtížné dýchání, zvracení, průjem, časté pití a zvýšené slintání. Pokud se vaše kočka pohybuje pouze doma, podívejte se po rostlině, kterou mohla sežrat – identifikace totiž následně pomůže veterináři lépe určit léčbu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze